ČISTO I UREDNO

RIJEŠITE SE VIŠKA: Izbacite što ne trebate i posložite ormar u 8 jednostavnih koraka

Kada ormar postane skučen za svježe opranu odjeću, a da ništa novo niste kupili i u njega dodali mjesecima, trenutak je za njegovo pospremanje. Kada nered koji je u njemu zavladao uzrokuje da najdražu majicu tražite 20 minuta, tada definitivno treba reorganizirati stvari.

Ovih osam savjeta modne blogerice Olivie Muenter pomoći će i najneodlučnijima da se prime posla.

1. Procijenite štetu

Za početak, utvrdite koliko je odjeće ostalo u ormaru, a koliko se nalazi razbacano na stolcima u sobi, vješalicama u hodniku, u i na mašini za pranje rublja. Kada ste to utvrdili, dobro promotrite što je nekim čudom još uvijek na svojem mjestu u ormaru, a čemu mjesta u njemu više nema. Kada to analizirate, prijeđite na sljedeći korak. I bez grižnje savjesti, svi kod kuće imamo stolac zatrpan s odjećom.

2. Pronađite stare kutije ili nove vreće za smeće

U svakom ormaru ima viška odjeće. Ako želite dio vašeg blaga, koje više nikada nećete nositi, pokloniti Crvenom križu ili prodati putem Interneta, počnite izdvajati komade i stavljati ih u kutije ili vreće. Od viška krpica lakše se odvojiti ako znate da radite dobru stvar ili da ćete na njima zaraditi koju kunu.

3. Polako pregledajte odjeću u ormaru, dio po dio

Sve što niste nosili preko 6 mjeseci ili skupo platili, a nikada obukli, izvadite van. Budite oprezni na što ćete naletjeti. Unutra je prava džungla!

4. Vrijeme je odluke

Što baciti, a što zadržati? Odjeću koja u vama izaziva sreću, zadržite. Sve ostalo prema čemu ste ravnodušni, stavite u kutiju. Bitno je da tu odjeću već dugo ne nosite, a izlike poput “..već sam zaboravila da ovo imam”, ili, “..ovo sam skupo platila” ne prolaze. Vaš je cilj riješiti se viška odjeće, prema tome, prestanite se ponašati kao hrčak koji skuplja baš sve. Radije razmislite što možete prodati, a što će nekome u Karitasu razveseliti srce.

5. Nema mjesta nostalgiji

Kapa koju ste dobili na poklon od drage osobe je odvratna, totalno je demode i trebate je se što prije riješiti. Ako niste sigurni, obucite odjevni predmet za koji ste emotivno vezani, pokušajte u njemu skoknuti do dućana i ako vam i dalje nije neugodno, onda ju zadržite. Garantirano, shvatit ćete, vrijeme joj je da bude udomljena.

6. Vješalice, vješalice, vješalice

Ako možete, investirajte par kuna u identične vješalice. Na taj način, sve što na njih stavite, u ormaru će izgledati uredno. Nema ničeg goreg nego kada košulja ili vesta završi na malenoj vješalici za hlače. Stare vješalice bacite.

7. Budite odlučni

U svakom ormaru nikada nema dovoljno prostora. Uvijek nedostaje još jedna polica, pa prije no što zatvorite kutiju ili vreću s odjećom od koje ste se definitivno oprostili, još jednom pregledajte stvari, možda ste mogli donirati ili prodati još koji komad.

8. Uživajte, na trenutak

Kada ste konačno uklonili višak odjeće, a preostalu složili na svoje mjesto, odmaknite se i pogledajte svojih ruku djelo. Uredan ormar dobar je poticaj za novu odjevnu kombinaciju, sada kada znate gdje vam se točno što nalazi.

 

Povratak na Net.hr