KAZNE MODNIM AGENCIJAMA / Odzvonilo pistama s premršavim manekenkama

shimmer fallback

U skladu sa zakonom usvojenim u petak Francuska će zabraniti rad premršavim manekenkama te kazniti agente i modne kuće koje ih budu zapošljavale.

3.4.2015.
14:53
Play logo

Na taj se način Francuska, u kojoj industrija mode i luksuza godišnje donosi milijarde eura, pridružuje Italiji, Španjolskoj i Izraelu koji su ranije zabranili premršave manekenke na modnim pistama. Zakon je dio šireg angažmana u borbi protiv anoreksije koju podupire i vlada.

Francuski zastupnici usvojili su i odvojenu mjeru kojom se zabranjuje poticanje anoreksije, a odnosi se na sadržaj internetskih stranica koje potiču opasan gubitak težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Manekenstvom se neće smjeti baviti osoba čiji je indeks tjelesne težine niži od razine što je predlaže ministarstvo zdravlja", navodi se u zakonu.

Zastupnik koji je sastavljao zakon ranije je rekao da će manekenke prije nego što dobiju dozvolu za rad morati dokazati da njihov indeks tjelesne težine iznosi najmanje 18, odnosno da teže barem 55 kilograma na visinu od 1,75 metara.

Zakon je u donjem domu parlamenta izglasala socijalistička većina unatoč protivljenju oporbenih konzervativaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za modnu agenciju koja zaposli premršavu manekenku kazna će iznositi 75 tisuća eura i do šest mjeseci zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

U Francuskoj između 30 i 40 tisuća ljudi pati od anoreksije, a zdravstveni radnici procjenjuju da je većinom riječ o tinejdžerima.

2007. 28-godišnja manekenka Isabelle Caro umrla je od posljedica anoreksije nedugo nakon što je pozirala za kampanju podizanja svijesti o toj bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo