'Modna industrija je leglo rasizma, odbijaju tamnopute'

shimmer fallback

Poznati supermodel i Viktorijina anđelica, 22-godišnja Chanel Iman, u svom intervjuu za The Times otkrila je kako u današnjoj modnoj industriji još uvijek irekako ima rasne diskriminacije.

22.3.2013.
16:58
Play logo

U ovom hrabrom istupu Chanel Iman otkrila je kako stvari zaista funkcioniraju u carstvu mode, te kako modni agenti nisu samo jednom odbili zato što je tamne puti. Rasizam je, tvrdi, i dalje velik problem u modnoj industriji.

'Odgovor koji najčešće dobivam je Već smo angažirali jednu crnkinju, nemamo potrebe sad angažirati još i tebe - otkriva Chanel napominjući da, svaki put nakon što je odbiju zbog boje kože, osjeća se manje vrijedno i izgubi samopouzdanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chanel je dodala i kako manekenkama koje nisu bijele rase ne pomažu ni časopis koji na svojim stranicama imaju editorijale isključivo s tamnoputim djevojkama. Takvi ih časopisi, kaže, također svrstavaju u određenu kategoriju.

Prema njezinom mišljenju, trebalo bi poraditi na tome da revije koje nose isključivo bjelkinje, što je česta pojava u Europi i New Yorku, postanu stvar prošlosti, odnosno trebalo bi poraditi na osiguranju raznolikosti.

Play logo

Ispovijest ove manekenke potvrdio je i fotograf Steven Meisel koji je priznao da njegovi klijenti, uglavnom velike modne kuće, nisu zadovoljni kad on angažira tamnopute manekenke za snimanje editorijala koji promovira novu kolekciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Puno puta oglašivače pitam mogu li angažirati tamnoputu djevojku za editorijal i odgovor je u većini slučajeva isti, Ne, crnkinje ne prodaju ni kolekciju ni časopis, kaže Meisel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo