Hrvati u inostranstvu / Lijepa naša dijaspora: TOP 10 poznatih osoba za koje možda niste znali da su hrvatskog podrijetla

Image
Foto: Buzzara.hr

Procijenjeno je da izvan Hrvatske živi više od 3 milijuna Hrvata, što nas niti malo ne čudi s obzirom što se sve događalo na hrvatskom tlu tijekom stoljeća. Pošto su Hrvati jako talentiran i poduzetan narod, uspjeli su se ugurati u sva polja slave; od znanosti do glazbe. Našli smo 10 poznatih osoba za koje se ne bi reklo da su Hrvati dok ne čujete odakle su došli. Da bi nastavili kliknite 'SLJEDEĆA.'

11.12.2018.
14:51
Buzzara.hr
VOYO logo

Krist Novoselić

Krist Anthony Novoselić (rođen u Comptonu, SAD, 16. svibnja 1965.) američki je glazbenik iz Zadra. Najpoznatiji je kao basist i suosnivač grunge sastava Nirvana. Trenutno se bavi politikom u SAD-u.

Image
Foto: Buzzara.hr

https://rtl-static.cdn.sysbee.net/image/b82b0bfd190ea1eb89f61561c3595e9d_view_article_new.jpg?v=20
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lorde

Ella Marija Lani Yelich-O’Connor (rođena 7. studenoga 1996.), poznatija po umjetničkom imenu Lorde, novozelandska je kantautorica hrvatsko-irskoga podrijetla. Rođena je u Takapuni kao kćer građevinara irskog podrijetla Vica O’Connora i pjesnikinje hrvatskog podrijetla Sonje Jelić, rodom iz Dalmacije. Za svoje pjesme je dobila dva Grammyja. 

Image
Foto: Buzzara.hr

John Malkovich

John Galvin Malkovich (Christopher, Illinois) američki je glumac, producent i redatelj, rođen u obitelji hrvatskih iseljenika s očeve i njemačkih i škotskih iseljenika s majčine strane. Poznat je po nizu zapaženih uloga u filmovima, a imao je čast nastupiti u filmu “Biti John Malkovich” koji je po njemu dobio ime.

Image
Foto: Buzzara.hr

Werner Herzog

Image
Foto: Buzzara.hr

Njemački redatelj Werner Herzog rodio se 1942. u Münchenu. Otac Dietrich bio je Nijemac a majka Elizabeta Hrvatica. Werner se odrekao očevog prezimena Herzog kad je bio mlađi i predstavljao se kao Werner Stipetić. No, kad se počeo baviti režijom, vratio je očevo prezime jer mu je Herzog zvučalo moćnije.

Ivana i Tomo Miličević

Ivana Miličević rođena je u Sarajevu za vrijeme Jugoslavije i kći je majke Tonke i oca Damira Miličevića (Hrvat). Glumila je u mnogim serijama - Čarobnice, Seinfeld, Felicity, Nash Bridges, Dadilja, Buzzkill, Buffy, ubojica vampira. Ima i stalnu ulogu u HBOovoj seriji The Mind of the Married Man. 
Tomo Miličević (Sarajevo, 3. rujna 1979.), mlađi brat manekenke i glumice Ivane Miličević, trenutno je glavni gitarist losanđeleske rock skupine 30 Seconds to Mars.

Image
Foto: Buzzara.hr

Branko Lustig

Branko Lustig (Osijek, 10. lipnja 1932.) je hrvatski producent i glumac židovskog podrijetla. Tijekom drugog svjetskog rata bio je interniran u koncentracijskim logorima Auschwitz i Bergen-Belsen. Prvi je Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen dvjema filmskim nagradama 'Oscar' i to 1993. godine za film Schindlerova lista, te 2001. za film Gladijator. Dvostruki je dobitnik i nagrade Zlatni globus za navedene filmove.

Image
Foto: Buzzara.hr

Christopher Waltz

Hrvatskih je korijena i austrijski glumac i oskarovac Christoph Waltz čija je majka Elizabeth Urbančić poznata kostimografkinja hrvatskog podrijetla.

Image
Foto: Buzzara.hr

Johnny Mercer

Bio je tekstopisac i pjevač. Bio je i izvršni direktor izdavačke kuće koja je suosnovala Capitol Records. Tekstove je napisao za više od 1500 pjesama, uključujući kompozicije za filmove i predstave na Broadwayu. Dobitnik je devetnaest nominacija za Oscara, od čega ih je osvojio čak četiri. Majka mu je bila hrvatskog podrijetla.

Image
Foto: Buzzara.hr

Guy Mitchell

Bio je američki pjevač i gluma. Prodao je 44 milijuna ploča, uključujući šest milijuna prodanih singlova. Njegov prvi hit bio je "Moje srce za tebe" (1951). Bio je sin hrvatskih doseljenika i rođen je u Detroitu, Michigan. 

Image
Foto: Buzzara.hr

Dietrich Mateschitz

Austrijski milijarder je svoje bogatstvo stvorio stvarajući kompaniju koja se bavi energetskim pićima - Red Bull. Rođen je 1944. Sankt Mareinu, u hrvatskoj obitelji Matešić u kojoj su oba roditelja bili učitelji.

Image
Foto: Buzzara.hr
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo