Play ponuda

Kopiranje je opet uzelo maha: Dizajnerica je optužila high street brand da joj je 'ukrao' dizajn jednog modnog komada

Image
Foto: Instagram, thelinebyk

Je li sve umislila ili je tužba opravdana?

13.1.2018.
9:30
Instagram, thelinebyk
Play ponuda

Kopiranje i kranje ideja u beauty i modnoj industriji već je najnormalnija pojava, a neki brandovi su na temelju kopija izgradili cijelo modno carstvo, ali i zaradili tužbe. Prošle je godine Puma digla tužbu protiv high street branda Forever 21 da je ukrao dizajn za tenisice i natikače iz Rihannine Fenty kolekcije.

Puma tuži brend Forever 21 zbog krađe dizajna za planetarno popularne tenisice i natikače iz Rihanna Fenty kolekcije

Tužba je definitivno opravdana jer Forever 21 modeli izgledaju gotovo isto kao i Puma modeli, a sada su, čini se, iskopirali još jedan modni komad. Karla Deras, dizajnerica i kreativna direktorica branda The Line By K tužila je Forever 21 zbog krađe dizajna topa koji je ona predstavila u jesen 2017., a koji high street brand ima u ponudi na svojem webshopu.

shimmer fallback
shimmer fallback

Radi se o odrezanom topu s puf rukavima i na leđima se veže u dvije mašne, s tim da je dizajnerski bijele, a high street senf boje. Moramo priznati da ova dva modela zaista jesu slična, ali problem je u tome što modni dizajneri u Americi nisu zaštičeni copyrightom jer se moda ne smatra umjetnošću po pravnoj definiciji, piše Brit.

S druge strane, krađa ideja i dizajna zapravo može pomoći dizajneru prikupiti luksuzniju klijentelu jer su njegovi komadi očito traženi kada ih se kopira. Ovo se još naziva i piratski paradoks i upravo su zato kopiranja toliko uobičajena. Deras će se zbog toga morati jako pomučiti ako želi izvući neku korist iz ovoga slučaja.

Play ponuda
Play ponuda