Da, znamo da je minus u zraku, ali kome ne bi curile sline kad vidi sladoled? Ipak, čini se da ljudi svoju omiljenu slasticu u ovo hladno vrijeme izbjegavaju. Toga su svjesni i u jednoj od najboljih zagrebačkih slastičarnica. Trenutačno proizvode samo takozvane tople sladolede koji su na bazi mlijeka, dok onih hladnijih na bazi vode sad niti nemaju u ponudi.
"Zimi se manje jede sladoled nego ljeti i u ponudi imamo duplo manje sladoleda jer je manja potražnja", otkriva nam slastičarka Spomenka Tabak. Napravili smo i mali test. U centru Zagreba prolaznicima smo nudili slasne sladolede. No nisu ih htjeli ni probati, osobito starija generacija. Ne daju se nagovoriti.
Doktor Miroslav Hanževački s tim se uopće ne slaže. Zamolili smo ga da nam pomogne u raščišćavanju najčešćih zabluda oko sladoleda i zime. Jedna od zabluda je, recimo, da sladoled izaziva prehladu.
"Prehlade izazivaju virusi ili bakterije, a češće virusi. Ono što je podloga vašeg pitanja, a s čime se češto susrećemo je fama da zimi nije dobro jesti sladoled jer će konzumacija sladoleda izazvati prehladu, što apsolutno nije istina", tvrdi Hanževački.
Većina liječnika diljem svijeta slaže se kako je čak i poželjno koji put zimi pojesti sladoled. Jedna od zabluda je i da konzumacija sladoleda zimi izaziva upalu grla. "Uobičajeno konzumiranje sladoleda kao deserta nema nikakvog utjecaja na nastanak grlobolje i nastanak upale grla. On je desert koji je bez ustezanja može konzumirati easy", smatra Hanževački.
Zabluda je i da sladoled treba izbjegavati kod problema s krajnicima. Odgovor je - čak naprotiv, osobito nakon operacije krajnika. "Tu nam je sladoled jedna vrlo zanimljiva namirnica jer može biti kvalitetnan izvor kalorija, a i zbog svojih fizikalnih svojstava ne remeti cijeljenje, već zbog ugode koju stvara umanjujući iritaciju sluznice je preporučljiv u tim situacijama", objasnio je Hanževački.
Među zabludama se nalazi i ona da sladoled ne može biti dio uravnotežene prehrane kod djece. Odgovor je jasan - apsolutno može. "Važno je pritom voditi brigu, kao i kod svih drugih proizvoda da točno znamo što jedemo, pa da nam nije teško pročitati deklaraciju.
Kod sladoleda moramo obratiti pozornost da ima nekakvih proteina u sastavu sladoleda i da to nije najjeftiniji jer to nije nikako kvalitetan proizvod. Moramo se na te stvari usredotičiti, pa da izabaremo dobar sladoled", rekao je Hanževački.
Mi smo odabrali najbolje i još jednom krenuli u centar. Na kraju smo se uvjerili kako ipak ima mnogo više ljudi koji dobar sladoled ne odbijaju. Pogledajmo samo Arape i Indijce. Njima je normalno da ljeti, kad je najvrućije, piju topli čaj jer organizam aktivira sustave za hlađenje kad je u njega ušlo nešto toplo. Iz istog razloga Skandinavci zimi jedu - baš sladoled.