GRIJEH JE BACATI /

Ako ste pretjerali, ne brinite: Melkior Bašić otkrio recept za iskorištavanje ostataka božićne hrane

Image
Foto: Igor Soban/Pixsell

U slučaju da pretjerate s količinom prilikom spremanja blagdanskog objeda, dočekat će vas višak hrane! No, Melkior Bašić donosi savjete kako od ostataka hrane napraviti novo jelo

26.12.2021.
15:14
Igor Soban/Pixsell
VOYO logo

Vrijeme blagdana često znači i vrijeme pretjerivanja - u dekoraciji, u poklonima, u blagdanskom jelovniku. Nebrojeno mnogo puta dogodi se situacija u kojoj moramo baciti hranu jer - više nije dobro jesti je, nemamo gdje s njom ili smo je se jednostavno izdovoljili.

Poruka za ove blagdane je - nemojte bacati hranu, a isto savjetuje i masterchef Melkior Bašić koji je za Dnevnik.hr otkrio kako ostatke blagdanske hrane pretvoriti u nove delicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MOGLO BI VAS SKUPO KOŠTATI: /

Ostaci hrane koje nikad ne biste smjeli bacati u sudoper, a većina nas to čini

Image
MOGLO BI VAS SKUPO KOŠTATI: /

Ostaci hrane koje nikad ne biste smjeli bacati u sudoper, a većina nas to čini

Jedan od Bašićevih savjeta jest da sa ostacima pečenog mesa isprobate raditi nešto dinstano - uz pomoć paprike ili paradajza.

Ono što nikako ne biste smjeli raditi jest, koliko god vam to na prvu možda zvučalo blesavo, ići u kupovinu namirnica na prazan želudac. Uvijek sa sobom valja imati popis namirnica za kupovinu, a danas je to lakše nego ikad - uz pomoć aplikacija na pametnim telefonima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako većina obitelji za Božić pravi nekoliko različitih vrsta kolača, sprema sarme za narednih tjedan dana i povrh svega toga, kupuje i pečenje, masterchef Bašić preporučuje ne pripremati tolike količine hrane. Kada vadimo obrok na tanjure, savjetuje da to svakako budu manje porcije jer će se tako stvoriti manje ostataka, a uvijek je moguće zagrabiti još hrane.

S obzirom na to da se velika većina ljudi za Božić okuplja u roditeljskim kućama, bacanje hrane izbjeći će se tako da gosti s blagdanskog objeda ostatak ponesu svojim kućama.

Tanja Filipović Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača savjetuje da prilikom pripreme hrane za blagdane moramo znati koliko nam ljudi dolazi i odrediti točne normative. Isto tako, jednako je važno ostatak hrane kasnije pravilno skladištiti.

Bašić je podijelio i jednostavan recept

Kako i sam kaže, od novih sastojaka potrebni su vam samo tava i kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako je jednostavno - pečenje narežite na rezance skupa s onim umakom od pečenja stavite u tavu, tostirajte kruh, složite si lijepi sendvič, možete i salatu napravit unutra. To ugrijano pečenje možete staviti u salatu i imate puno lakši obrok", savjetuje Bašić.

Ono na što svakako treba obratiti pažnju jest razlika između označavanja roka trajanja hrane između oznake "najbolje upotrijebiti do" i "upotrijebiti do".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajnije zapakirane namirnice uvijek možete donirati raznim socijalnim samoposlugama. Kilogram brašna ili šećera viška nekome će zasigurno dobro doći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo