Play ponuda

Pas će vam pomoći da skinete koju kilu

shimmer fallback

Pripremite se da potrošite koju kilu s vašim psom.

22.3.2013.
12:15
Play ponuda

Stillwell predlaže planinarenje, trčanje, plivanje ili naprosto igranje sa psom kao najbolji način treninga. No, ističe da je šetnja apsolutno najvažnija stvar.

Kvalitetna šetnja na zraku omogućuje psima da koriste svoje urođeno osjetilo mirisa što izostaje ukoliko puno vremena provode u zatvorenom prostoru. Jeste li znali da je pseći njuh do 100.000 puta snažniji (!) od ljudskog? Te nosnice jednostavno moraju raditi. Međutim, boravak na zraku nije samo dobar za vašeg kućnog ljubimca već i za vas.

Želite li steći kondiciju, trčanje je idealno i za vas i za psa. Ali morate biti sigurni da to odgovara vašem psu te da ima dovoljno energije.

'Nema ništa gore nego vidjeti čovjeka kako trči i povlači psa na uzici koji očito ne želi sudjelovati u tome', kaže Stilwell.

Upozorava da kratkonoge pasmine, poput shih tzusa ili jazavčara, ne bi trebalo forsirati trčanjem na duge staze naprosto jer im to anatomija ne dopušta i ne mogu disati jednako kao druge (veće) pasmine.

'Mnogi imaju najbolje namjere kada izvode svoje ljubimce na trčanje, ali moraju uzeti u obzir da njihov pas možda nije još u formi i da nije izdržljiv. Morate psu dati vremena da stekne kondiciju', upozorava Stilwell.

Imate tvrdoglavog psića koji ne voli baš vježbati? Stiwell kaže da je, ako pas ne želi u šetnju, u pozadini priče obično nešto drugo. Upitajte se: Boli li nešto vašeg psa? Ima li problematično ponašanje? Odvedite ga veterinaru kako biste bili sigurni i pitajte koristite li baš pravu vrstu opreme.

Autorica preporuča da se vodilica radije pričvrsti za kožnu nego za sintetičku ogrlicu. Za pse koji vole vući dok ih šetate koristite povoce koji se vežu preko prsa, odnosno prednjeg dijela grudi jer je to centar ravnoteže vašeg psa.

Ne zanemarujte tekućinu i temperaturu. To se odnosi kako na psa tako i na vas. Imajte na umu da su psi bliže tlu i ako je još pri tome dugodlake pasmine znajte da će se brzo zagrijati. Stoga planirate li vježbanje bacanjem štapa, a dan je topao, učinite to u jutarnjim ili večernjim satima. Svakako ponesite vodu za sebe i ljubimca.

Sunčani dani su tu, stoga sa svojim ljubimcem izađite iz četiri zida i uživajte u svježem zraku.

Play ponuda
Play ponuda