Play ponuda

VAŠA LJUBIMICA IMA TAMNU STRANU: / Velik broj ugroženih životinja nestaje zbog - mačaka! Pogledajte ovu crnu statistiku

Image
Foto: Giphy

Autori tvrde da ima puno dokumentiranih slučajeva po kojima je samo jedna domaća mačka bila odgovorna za pad broja pripadnika neke vrste na njezinu teritoriju

20.5.2020.
20:20
Giphy
Play ponuda

Mačke kućne ljubimice godišnje ubiju 300 milijuna autohtonih australskih životinja. Svake godine uhvate i usmrte oko 8000 životinja po četvornom kilometru, objavila je udruga za zaštitu ugroženih vrsta TSRH, čije je istraživanje financirala australska vlada.

Svaka ulovi oko 110 životinja

Po vladinim procjenama, mačku ima oko 2,7 milijuna australskih domaćinstava, odnosno četvrtina ukupnog broja. Pošto ih otprilike pola ima više od jedne, smatra se da mačaka ukupno ima oko 3,8 milijuna.

Image
MAČKA KOJA JAKO VOLI OSOBNI PROSTOR: /

Na sve načine pokušava obraniti svoje omiljeno mjesto, a pritom radi urnebesne grimase

Image
MAČKA KOJA JAKO VOLI OSOBNI PROSTOR: /

Na sve načine pokušava obraniti svoje omiljeno mjesto, a pritom radi urnebesne grimase

Po studiji oko 1,1 milijun mačaka ne izlazi iz kuće pa nisu prijetnja životu u divljini. No njih 2,7 milijuna slobodno se kreće i lovi, što znači da svaka od njih godišnje u prosjeku ulovi 110 životinja - 40 guštera, 38 ptica i 32 sisavca.

'Krive' za pad broja patuljastih naboruša

Njihov utjecaj najviše je koncentriran na urbane sredine, gradove i druga naselja, kaže se u studiji. Autori tvrde da ima puno dokumentiranih slučajeva po kojima je samo jedna domaća mačka bila odgovorna za pad broja pripadnika neke vrste na njezinu teritoriju.

Mačke su, primjerice, tako 'krive' za pad broja patuljastih naboruša (oposuma) na jugoistoku Novog Južnog Walesa i raznih vrsta guštera u predgrađima Pertha i Canberre.

Play ponuda
Play ponuda