Upala uha kod pasa – što napraviti ako je ima vaš pas!

Kao i kod ljudi, upala uha može biti veoma bolna i iritirajuća za pse, a ako se ne liječi, može rezultirati i gubitkom sluha! Pravi razlog upale uha je teško dijagnosticirati i veterinar će morati napraviti pretrage na uzorcima tkiva iz ušnog kanala da bi se ustanovio točan razlog upale i utvrdio pravilan način liječenja. Ako se upala uha ignorira, može se dogoditi da je operacija jedino rješenje nastale situacije, tako da je rana dijagnoza i početak liječenja uvijek najbolja opcija!

Bilo koja vrsta psa može dobiti upalu uha. Psi poput šnaucera, kojima prirodno u ušnim kanalima raste dlaka, ili psi poput koker španijela s teškim, visećim ušima su više skloni infekcijama jer im dlaka i oblik uha zadržavaju vlagu i ušni vosak unutar ušnog kanala. Infekcije mogu biti uzrokovane i pojačanim izlučivanjem ušnog voska kao posljedicom kožnih alergija, ušnih parazita, rastom dlake ili stranim objektom u uhu. Vlaga i ušni vosak ili voda koja se zadržava u uhu poslije kupanja predstavljaju idealne uvjete za razvoj bakterija, što ubrzo dovodi do upale.

Kako prepoznati psa s upalom uha? Pratite njegovo ponašanje, sigurno će se često češkati i tresti glavom. Također, ponekad je moguće osjetiti i neugodan miris i primijetiti tamni ili žućkasti sekret koji izlazi iz ušnog kanala, a ako pas ima glavu nagnutu na jednu stranu, upala je stigla i do srednjeg uha. Većina upala se može izliječiti dobrim čišćenjem uha kod veterinara i sredstvima poput ušnih kapi. Jače upale će ipak zahtijevati lijekove, poput antibiotika, a one koje su uzrokovane ušnim parazitima (šugarcima) i sredstvo protiv nametnika. Ekstremno teški slučajevi se liječe operacijom i rekonstrukcijom ušnog kanala da bi se eliminirao uzrok upale.

Ušni šugarci su sićušni paraziti koji žive po cijelom tijelu domaćina, ali najviše preferiraju topla, vlažna područja poput ušiju. Uzrokuju slične simptome kao i druge upale uha, no njih je ponekad moguće vidjeti kao bijele točkice na tamnom sekretu iz uha. U slučaju takve upale, posjet veterinaru je obavezan radi precizne dijagnoze i odabira pravog načina liječenja. Iznimno je bitno naglasiti da ušni šugarci žive dva mjeseca na tijelu domaćina, no već nakon tri tjedna života su spremne dalje se razmnožavati i prelaze s ljubimca na ljubimce, pa ako imate više ljubimaca, a jedan ima takvu upalu uha, svi ljubimci moraju posjetiti veterinara radi pregleda i sprečavanja širenja upale.

Budući da svi znamo da je bolje spriječiti nego liječiti, ta poslovica vrijedi i ovdje: rana prevencija je ključ lakog rješavanja svega, pa tako i upala ušiju. Potrudite se redovito pregledavati i čistiti uši Vašeg ljubimca, te dodatno paziti da se prilikom kupanja uši ne namoče. Za lakšu prevenciju upala uzrokovanih ušnim šugarcima, preporučamo korištenje sredstava protiv nametnika, koja će štetočine držati podalje od Vaših ljubimaca.

Za Vas piše ZOO CITY veterinarski tim

Povratak na Net.hr