Play ponuda

Problem s agresijom može se riješiti u jedan dan

shimmer fallback

Prije 15 mjeseci udomili smo psa mješanca u azilu Noina arka u Dumovcu. Sada je star 17 mjeseci. Zove se Bart. Kastriran je sa 12 mjeseci.

27.5.2012.
6:15
Play ponuda

Velika greška!! Kod prve šetnje iako je bio štene, napao je malog psića njegova uzrasta. Od tada šetnje s njim nisu moguće. Kada je na lajni lud je, napada druge pse, laje, trga se, reži, uopće nas ne doživljava. Ne čuje nas. Nakon više od godinu dana takve 'šetnje' muž je odustao i više ga ne vodi van. Dva puta tjedno ga vozi na obližnju veliku livadu gdje ima puno pasa i kada nije na lajni dobar je, igra se sa svima ali i dalje ne sluša baš previše (sjedni, dođi...) Pomoć sam tražila više puta od samog azila, međutim oni bi mi uvijek rekli da nemaju vremena, da mi ne mogu pomoći i da se obratim nekome tko obučava pse. Probali smo i to, međutim financijski svaki tjedan nemamo 250 kn za njihove usluge. Probali smo sve fore gledajući Cesara, savjete drugih koji imaju poslušne pse...ništa nismo uspjeli. Ja sam svjesna da smo mi krivi, nismo znali kako odgojiti psa i sada kako ga preodgojiti. Bojim se da ćemo ga morati vratiti u azil, a ako se tamo vrati ovakav, mislim da mu nema spasa...

Žao mi je što imate toliko problema s vašim psom i što traju toliko dugo. Bilo bi mi lakše odgovoriti vam na pismo da ste naveli poneku fizičku osobinu psa kao i načine na koji ste ga pokušavali odgojiti. Kod pasa je bolje ne pokušavati nešto što nećete izvesti do kraja, jer se pas samo učvršćuje u nama neželjenoj navici. Dobro je što ste svjesni da ste za njegovo ponašanje sami krivi, što pokazuje i njegovo ponašanje kad je slobodan s drugim psima. Također, njegovo ponašanje s drugim psima pokazuje da je normalan pas i da je dovoljno socijaliziran. S potpunom točnošću je nemoguće utvrditi dalje postupke, ali jedan kratki susret bi bio dovoljan za to. Iz vašeg pisma se vidi da vam nedostaje kontrole nad psom i da pogrešno koristite povodac, što je i izazvalo takve njegove reakcije. Što se tiče treninga koje ste polazili s njim, oni su do sad morali pokazati rezultate jer su psi pametne i prilagodljive životinje koje brzo uče ako im je dovoljno jasno što želimo od njih.

Opet na početak sve do smirenog i podložnog ponašanja

Psa bi u početku preodgoja bilo bolje maknuti na neko mirnije mjesto. Ne smije osjećati da je potrebno braniti vaš prostor od pasa koji prolaze pored dvorišta. Psa koji je na mirnijem mjestu treba redovito izvoditi u šetnje, a njih može zaslužiti samo svojom smirenošću i pozornošću prema vama. Psu treba dati prostora i vremena da sam zaključi da mu više nećete krivom upotrebom povoca poticati neželjene reakcije. Vaše držanje treba biti sigurno i staloženo, psa trebate što manje gledati, što manje mu se obraćati i kretati naprijed tek kad vam pas svojim držanjem tijela pokaže da je u stanju koje želimo od njega, a to je smirena podložnost.

Planiranje i priprema su od velike važnosti tako da morate biti svjesni svojih postupaka, koji su, najvjerojatnije, zakašnjeli i nepotpuni. Problem koji imate s psom kao i načini na koji ga pokušavate riješiti su prilično česti, ali se isto tako najčešće daju jednostavno i relativno brzo riješiti. Zapovijedi poslušnosti trebate vježbati na mirnom mjestu, biti ustrajni i dosljedni, vježbati svakodnevno i primjećivati što vam pas govori svojim držanjem tijela.

Svaku pretjeranu uzbuđenost i nedostatak pažnje prema vama bi vam bilo najbolje ignorirati, a ne korigirati, jer su krivo izvedene korekcije i dovele do ovakvog njegova ponašanja. Trebate svakoga dana vježbati i svakoga dana napredovati u željenim radnjama, treninge prekidati s povremenom igrom s psom koju će zaslužiti kada pokaže reakciju kakvu želimo, a to je, ponavljam, smirenost i pozornost. Vi morate preuzeti vodstvo, pas će, također, biti zadovoljniji i mirniji s takvim odnosom. Zbog načina na koji psi uče, sve to je puno lakše i kvalitetnije odraditi uživo, ali ja zbog obaveza ne stignem do Zagreba.

Ukoliko ste u mogućnosti doći s psom u Rijeku ne biste bili prvi koji su problem koji je trajao godinama riješili u jedan dan. A da bi i dalje nastavili miran i zadovoljan život sa svojim ljubimcem, vi biste morali bolje razumijeti psa, korigirati svoje ponašanje, te nastaviti svakodnevno vježbati s njim na drugačiji način nego dosad.

Morate postati ono što ste propustili – biti vođa, a ne sljedbenik i rob ponašanja svoga psa.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda