Play ponuda

Psi dokazano otkrivaju rak pluća kod čovjeka

shimmer fallback

Najnovija istraživanja pokazuju da psi tragači njuhom mogu otkriti rak pluća kod ljudi u ranoj fazi. Njušenjem čovjekovog daha ovi su lajavci nevjerojatno pouzdani detektori te opake bolesti.

24.8.2011.
13:28
Play ponuda

Dosad su znanstvenici tvrdili da psi njuhom otkrivaju razne vrste raka, a danas njemački znanstvenici tvrde da za to imaju dokaze.

U istraživanju provedenom u njemačkoj bolnici Schillerhoehe, dva njemačka ovčara i jedan retriver ponjušili su dah više od 220 pacijenata te otkrili rak pluća kod čak 71% pacijenata, piše globalpost.com. Prema izjavi stručnjaka, točnost utvrđivanja bila je nevjerojatnih 93%!

'U dahu pacijenata s rakom pluća postoje kemikalije koje se bitno razlikuju od onih u dahu zdravih osoba, a psi imaju sposobnost namirisati razliku u početnoj, ranoj fazi ove bolesti', objasnio je autor studije Thorsten Walles.

U drugim istraživanjima psi su nanjušili rak dojke i rak crijeva, kao i dijabetes tipa 1 s različitim stupnjevima točnosti.

'Ovo je najsofisticiranija studija koju sam ikad vidio vezano za područje istraživanja raka', izjavio je dr. Len Lichtenfeld, zamjenik predsjednika Američke udruge za borbu protiv raka te dodao: 'Sve je više i više studija koje dokazuju da su tvrdnje vezane za pse potpuno istinite.'

Walles je potvrdio da rezultati potvrđuju kako postoje vjerodostojni i sigurni dokazi za identifikaciju raka pluća u dahu, ali da još ima puno posla kako bi se točno otkrilo o čemu se radi.

'To je veliki korak naprijed, ali još nije precizno određena mješavina koja se nalazi u dahu pacijenata. Nažalost, psi ne mogu komunicirati s biokemičarima', dodao je Walles.

Play ponuda
Play ponuda