PROBUDIO UKUĆANE

PRAVI MALI JUNAK: Ovaj pas spasio je šestero djece i njihove roditelje iz požara

Gizmo je pravi mali junak. Da nije bilo ove male njuške, tko zna kakve bi posljedice imao požar što je buknuo u obiteljskoj kući na sjeveru Irske. Zahvaljujući Gizmu, koji je prvi uočio plamen i lavežom probudio ukućane, šestoro djece i njihovi roditelji, na vrijeme su napustili požarom zahvaćeni dom.

Požar je buknuo u jednoj od dječjih soba i to zbog punjača i mobitela, koji su zaiskrili i zapalili tepih. Vatra se polako širila oko kreveta djevojčice koja je spavala, ništa ne sluteći, sve dok Gizmo nije počeo glasno lajati.

Djevojčica je skočila iz kreveta, probudila roditelje, pa je, zajedno s braćom i sestrama, napustila kuću koja je bila u plamenu.

Vatrogasni zapovjednik Kevin O’Neill potvrdio je kako je tragedija izbjegnuta, zahvaljujući obiteljskom psu. Ujedno je dodao kako nije mudro ostavljati mobitele na punjenju preko noći, iako nije mogao potvrditi da je baš to uzrokovalo požar.

“Vatra je buknula u električnim instalacijama u koje je bio uključen punjač i mobitel. Zahvatila je krevet na kojem je djevojčica spavala i polako se širila po madracu. Toliko je bila blizu njezine glave”, rekao je vatrogasac za Belfast Telegraf.

“Plamen nije bio jak, ali je vatra proizvodila jako puno dima. Izvor požara bio je točno na mjestu na kojem je ona spavala. Samo zahvaljujući psu ona se na vrijeme probudila i obavijestila ostale članove obitelji o požaru. Niti najmanje ne sumnjam kako bi, da nije bilo psa, vatra zahvatila njezin jastuk i kosu”, objasnio je vatrogasni zapovjednik.

Obitelj je vatrogasce dočekala u automobilu. Roditelji nisu nastojali ući u kuću koju je zahvatio požar, što je, osim mobitela na punjenju preko noći, također česta pogreška koju ljudi čine.

Povratak na Net.hr