Play ponuda

Pas će slušati ako su mu zadovoljene potrebe

shimmer fallback

Molila bih vas za savjet vezano za agresivnog muškog štenca engleskog koker španijela starog 8 mjeseci. Naime , agresiju iskazuje kad god nešto nije po njegovom.

4.12.2011.
14:24
Play ponuda

Agresija nije samo režanje nego i opasno griženje (do krvi i masnica) i pokazivanje zuba. Ne znam na koji način oduzeti nešto što nije njegovo bez agresivnih epizoda. U 85 posto slučajeva reagira na komandu 'ne , ali ovih 15 posto me počelo zabrinjavati jer iskazuje nevjerojatnu agresiju. U odnosu prema drugim psima i ljudima je zaigran i umiljat.

Koker španijel, je kako mu samo ime kaže, lovački pas, šunjkavac. Da bi pas dorastao zadatku kojem je namjenjen, on mora biti brz, okretan, uporan, po potrebi i oštar, dakle, mora biti dostojan protivnik svome plijenu.

U današnje vrijeme, kokeri se vrlo malo koriste u lovu, ali svatko tko je pokušao izložbenog kokera primjeniti u lovu, ostaje iznenađen koliko je nagona ostalo u tom psu. Ispod simpatične vanjštine i malog rasta je veliki radni pas.

Problemi s kojima se susrećete počeli su puno prije nego li ste ih počeli primjećivati. Razlozi mogu biti mnogobrojni, ali najčešće pas na taj način ispoljava svoje nagone, izaziva pažnju od vlasnika, ispucava zapostavljenu fizičku aktivnost.

Pas će slušati ako su zadovoljene njegove potrebe

Od psa ne smijemo zahtjevati poslušnost ako nismo zadovoljili sve njegove potrebe, u vašem slučaju je možda najbitnija fizička aktivnost.

Naime, puno ljudi drži lovačke pse u stanu i sa zadovoljstvom mogu potvrditi da nema mirnijih i jednostavnijih pasa, ali samo ako vani, u prirodi, dobiju sve što im je potrebno.

U našem užurbanom svijetu, u sjedilačkoj kulturi, i u sve ograničenijoj prirodi, za čovjeka je to svakodnevna obaveza, trud, i odricanje.

Iz vašeg pisma se može primjetiti da ste došli u visoku razinu konflikta, i tih 85 posto situacija u kojima vas posluša, vrlo će se brzo početi smanjivati. Mi našem psu moramo moći oduzeti bilo što bilo kada, tako bi bilo i u njihovom psećem čoporu.

Nije pas kriv za svoje ponašanje

Da bismo olakšali psu, moramo jasno utvrditi što pas smije, a što ne. Dakle, predmeti za igru moraju postojati, njih pas smije gristi, igrati se s njima, ali i njih nam mora prepustiti kad mi to želimo.

Pas nije kriv za svoje ponašanje i gotovo sam siguran da ste mu se barem jednom nasmijali kad je bio mlađi na iste stvari koje je radio, a koje vam sad predstavljaju problem. Osim toga, kada on ne posluša, vaš glas postaje viši, nervozniji, vaše kretnje, pa čak i lovljenje psa po stanu intenzivnije, a sve to vas u njegovim očima pretvara u nižerangiranog pripadnika čopora koji je pogodan za igru, ali kojemu on neće i ne mora prepustiti predmet, pa samim time ni prvo mjesto u čoporu.

Način na koji bi tu situaciju riješila njegova majka ili vođa čopora je vrlo jednostavan i brz, uhvatili bi ga za kožu na vratu, prodrmali, bacili na pod, te tako ponovno uspostavili hijerarhijsku strukturu.

Izbjegnite novi sukob sa psom

Iz vašeg pitanja se vidi da ste i to pokušali, ali niste izveli do kraja, što je samo pojačalo konflikt između vas i psa, a umanjilo povjerenje. Zato bi se trebalo vratiti na početak i dobro razložiti situacije i reakcije, i vas i psa.

Odgoj pasa je relativno jednostavna stvar, ali je potrebno djelovati odmah, znati mjeru i u pozitivnom i u negativnom, nikada ne reagirati iz ljutnje, afekta, straha, jer pas nije kriv za svoje ponašanje.

Razmotrite svoj odnos sa psom, dajete li mu dovoljno fizičke aktivnosti, koliko ste redoviti u tome, koliko ste koncentrirani na psa u šetnjama, igrama, na koji način mu postajete vođa i prijatelj. Ispod njegovog obrambenog stava prema predmetima koje je prisvojio, često je puno više od toga, a pas na taj način samo pokazuje da je odnos u ostalim aktivnostima s njim zakazao.

Vaš problem se može riješiti na više načina, ali je za vas u ovoj situaciji najbolje da spriječite izbijanje novog. Predmeti i situacije, čak i vrijeme izbijanja sukoba su gotovo uvijek isti, pa vi morate biti spremni reagirati, što zbog brzine kokera i nije uvijek jednostavno.

Ako i uzme predmet, nemojte mu pristupati frontalno, vikati, prijetiti, jer na taj način samo pojačavate njegove reakcije, a on osjeti vašu nesigurnost. Sitnim koracima oduzmite mu prostor, i on će vam prepustiti i predmet. Trebate biti zaista sigurni u sebe, kontrolirati situaciju i prostor.

Osim toga pas u stanu mora imati svoje mjesto, a ukoliko mu dajete dovoljno fizičke aktivnosti, discipline i ljubavi, koker, kao pravi lovački pas će većinu vremena provoditi na tom mjestu, zadovoljan i miran.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda