Play ponuda

OBJAŠNJENO: / Evo zašto se mačke tako panično boje krastavaca

Image
Foto: Thinkstock

Proteklih su dana internet preplavile snimke mačaka koje urnebesno panično reagiraju kada iza sebe vide najobičnije krastavce.

21.11.2015.
9:49
Thinkstock
Play ponuda

Ali zašto se mačke boje krastavaca? Na videima su očigledne panične reakcije - mačke skaču u vis, bježe u panici, a na internetu je sve više i više takvih videa.

Jill Goldman, stručnjakinja za ponašanje životinja, za National Geographic je objasnila da tako postavljeni krastavci potiču prirodne reflekse mačaka. Mačka u situaciji iznenađenosti reagira tako da pokuša što se brže odmaknuti i onda procijeniti situaciju sa sigurne udaljenosti, kazala je.

To objašnjava njihovu paničnu reakciju, posebno kada im se krastavac postavi pored prostora gdje jedu, gdje se inače osjećaju sigurno, naglašava Pam Johnson-Bennett, autorica knjige "Think Like a Cat" za Independent.

Osim toga, krastavac im na prvi pogled može izgledati kao zmija, koju instinktivno prepoznaju kao predatora.

U svakom slučaju, ako ste i vi u iskušenju da snimite video sa svojom mačkom, Johnson-Bennett naglašava da je ipak riječ o mučenju životinje, jer ćete joj priuštiti popriličan stres. A je li to vrijedno malo smijeha?

Konačno znamo čega se mačke najviše boje, a to je stvar koju bi najmanje očekivali

Image

Konačno znamo čega se mačke najviše boje, a to je stvar koju bi najmanje očekivali

Play ponuda
Play ponuda