Play ponuda

Obični odgovori o manje uobičajenim ljubimcima

shimmer fallback

Jesu li kokoši sigurne u vašem kućnom dvorištu? Koliko velika bi trebala biti posuda u kojoj držite zlatne ribice? Na ovakva je pitanja odgovorio veterinar Dr.

22.12.2011.
11:46
Play ponuda

Koje vrste ribica mogu živjeti u malim posudama? Dobro staro pravilo kaže kako ribica od 2.5 centimetara treba najmanje 3.7 litara vode. Ako nemate puno prostora, najbolje bi bilo da odaberete zlatnu ribicu, zebricu, sijamskog borca (betu), tetra i kardinal tetra ribice.

Je li istina da se zečevi mogu naučiti koristiti pješčanik za obavljanje nužde? Nije istina da se zečevi mogu istrenirati da koriste pješčanik, ali nekima to dođe prirodno. Primjerice, jedan je vlasnik prije svakog izlaska iz stana zeca zatvarao u kupaonicu, a po povratku je shvatio da je zec obavio nuždu u pješčaniku koji inače koristi njegova mačka. Bilo bi zanimljivo vidjeti hoće se to dogoditi i s vašim zecom, ali nikako nemojte očekivati uspjeh.

Jesu li agapornisi dobre kućne životinje? Ukratko, da. Riječ je o kompaktnim pticama koje ne zahtijevaju prevelik angažman, a imaju vlastitu osobnost i već poznatu inteligenciju papiga. Zanimljivo je da ispuštaju karakteristične zvukove koji upozoravaju vlasnika da im nije posvećena dovoljna pažnja. Međutim, stalnim odazivanjem na te zvuke možete razmaziti ljubimca. Prema iskustvima uzgajatelja, bolje je češće posvećivati kraće vrijeme ovim pticama, nego po nekoliko puta duže vrijeme. One žive u parovima, pa ako radite dosta sati dnevno, razmislite o tome da nabavite dva primjerka ove fantastične životinje. No, imajte na umu da agapornisi prosječno žive od 15 do 20 godina, pa budite spremni na obvezu.

Slažu li se feretke dobro s mačkama i psima? Svaki put kada jedna životinja susretne drugu, postoji potencijalna opasnost da bi mogli izbiti problemi, posebice ako su u pitanju drugačije vrste životinja. Psi koji trče za vjevericama najvjerojatnije će napasti feretku, odnosno afričkog tvora. Ako u vašoj obitelji pas i mačka imaju skladan odnos, tada bi period nadziranog upoznavanja mogao biti siguran i proći bez problema. Ova bi faza upoznavanja mogla potrajati i nekoliko dana, pa čak i tjedana, no imajte na umu da čak i uz neprestan nadzor njihovih odnosa još uvijek riskirate buduće svađe.

Volio bih započeti s uzgojem kokoši u svom dvorištu. Trebam li kupiti piliće ili koku nosilicu? Prije svega, provjerite da posjedovanje žive peradi nije zabranjeno u vašem životnom području. Tada u specijaliziranoj trgovini možete kupiti jedan dan stare piliće za dvadesetak kuna po komadu. Uz pretpostavku da će vam kokoši služiti samo za jaja, tada biste trebali kupiti samo ženske piliće.

Play ponuda
Play ponuda