Play ponuda

Kako zabaviti pse u zimskim uvjetima

shimmer fallback

Imam psa mješanca starog godinu dana, najviše liči na njemačkog ptičara. Pošto živimo u stanu u gradu, a Blaf jako voli trčati, trudim se da mu to i priuštim.

12.2.2012.
12:14
Play ponuda

Redovito čitam vaše kolumne, pokušavam primjeniti pročitano i razvijam naš odnos i suradnju. Pas je dobroćudan prema ljudima i psima, kastriran je i jako zaigran. U stanu nema nikakavih problema s njim ako provedem dovoljno vremena s njim vani, trčanje i donošenje lopte obožava. Pošto je zadnjih nekoliko tjedana napadalo puno snijega, a i meni je jako hladno provoditi jednaku količinu vremena s njim vani, on postaje sve nemirniji i neposlušniji. Kada izađemo u šetnju, njegovo veselje je pretjerano i strah me je da se ne pokliznem, a i u stanu je počeo cviliti i tražiti nekakvu zanimaciju. Postaje naporan i počinjem polako gubiti živce, a zbog vremenskih prilika nisam mu u mogućnosti priuštiti dovoljno fizičke aktivnosti. Postoji li neki drugi način da oboje budemo zadovoljni i mirni? Drago mi je da sam vam svojim kolumnama barem malo pomogao te tako poboljšao zajednički suživot i razumijevanje psa. Situaciju u kojoj se vi trenutno nalazite dijelite sa ostatkom zemlje, pa tako i sa mnom i mojim psima. Iako je nama ljudima previše snijega, leda, vjetra, većini pasa se trenutno meteroološko stanje čini sasvim u redu za trčanje, igranje, istraživanje. Svatko tko ima psa zna da je njegov dnevni bioritam prilično drugačiji od onoga koji imaju ljudi, koji nemaju tu odgovornost i obavezu, ali i zadovoljstvo.

Svakom psu je potrebno i u ovakvim ekstremnim situacijama zadovoljiti barem minimum njegovih potreba, biti redovit u tome koliko nam vrijeme i naše mogućnosti dopuštaju. Trenutne vremenske prilike ne možemo mijenjati, ali ih možemo iskoristiti da i mi i naši psi iskusimo nešto novo i da u drugačijim i težim okolnostima pokušamo i postižemo ono što u uobičajenim ne bismo niti pomislili.

Vježbe traganja

Tako moji prijatelji i kolege u Dalmaciji iskorištavaju nenadani snijeg da bi na drugačijem terenu nego inače vježbali traženja. Radi se o vježbama traganja za sportske radne pse po IPO programu. Mekani sniježni pokrivač je idealan za precizno i koncentrirano učenje psa na tragu. Tako i vi svome Blafu možete postaviti jednostavan, kratak trag u kojemu će, vjerujem, pas uživati, a vi ćete ostati iznenađeni koliko nakon odrađenog posla pas bude umoran i zadovoljan.

Naime, velika većina vlasnika premalo obraća pažnju na najbitnije pseće osjetilo te svome psu rijetko daju priliku da koristi njuh. Koristi od takih vježbi su velike, iako se na prvi pogled čine nebitnima za svakodnevni život obiteljskog psa pratioca. Vlasnik i pas sudjeluju u nečemu što je psu potpuno prirodno, a na taj način možemo bolje upoznati svoga psa.

Za početak bi postavljanje traga bilo najbolje napraviti na netaknutom snijegu te na kraj otiska svake svoje stope u snijegu postaviti komadić hrenovke ili sitni pseći kolačić. Trag neka bude kratak koliko mislimo da ga pas trenutno može dobro odraditi. Na kraj traga možete postaviti više komadića hrane ili lopticu te se poigrati s njim po završetku vježbe. Pas je na dugom povocu, a vodič mora biti tih i koncentriran te vjerovati psu. Idealan dan za početak vježbi traženja bi bio onaj u kojemu nema vjetra.

Priuštite im lajanje

Kod mene u Primorju ovih dana nije bilo snijega, ali je zato bura bila olujna i glasna. To sam iskoristio da psima priuštim ono što inače rijetko imaju priliku, da laju koliko god žele. Pošto živim u gradu i psi nemaju previše prilike za takve stvari, vježbali smo traženja i oblajavanja, lajanje na naredbu, oblajavanje markiranta. Psi se u takvim vježbama brzo umore, tako da je i vrijeme koje vlasnik treba biti sa psom na buri i hladnoći kraće. Sa zrelijim i bolje uvježbanim psima iskoristio sam jaki vjetar da usavršimo vježbe traženja u težim okolnostima.

Kliker metoda

Većinu vremena provodio sam u kući vježbajući pse klikerom. Kliker metoda je humana, brza, psima razumljiva i zanimljiva i može se vježbati i u stanu što je za početak učenja i najbolje. Tehnika je vrlo jednostavna, u jednoj ruci imamo kliker a u drugoj sitne nagradice.

Psa najprije naviknemo da nakon svakog klikanja slijedi hrana. Kada smo sigurni da je pas povezao kliker s nagradom, sačekajmo da nam pas ponudi reakciju koju želimo. I tada kliknemo i damo mu nagradu. U radu s klikerom budite smireni i brzi u reakcijama, nagrađujte najsitnije detalje u ponašanju psa.

Vrlo brzo ćete ostati iznenađeni inteligencijom i voljom psa da surađuje s vama, što osim osnovnih zapovijedi koje želimo da pas nauči, možemo koristiti i za razne trikove.

Vi možete uvježbati hodanje uz nogu sa vašim psom u stanu te na taj način smanjiti ili potpuno izbjeći njegovu rastresenost prilikom izlaska vani. Osim psa i vi možete puno naučiti i dobiti koristeći tu metodu, postat ćete sigurniji u sebe, više ćete vjerovati psu, manje ćete se obraćati njemu za nepotrebne stvari.

Igračke za razvijanje inteligencije

Također su na tržištu razne igračke koje razvijaju pseću inteligenciju i drže ga zainteresiranim, igračke koje se mogu koristiti i u stanu. Nadam se da će vam neki od ovih savjeta pomoći da što jednostavnije i ugodnije provedete ove zimske dane na obostrano zadovoljstvo.

Sigurno bih se još nečega sjetio, ali vjetar je utihnuo pa odlazim s psima u dugu šetnju.

Odgovorio: Denis Prtenjača, Klub za obuku pasa Rijeka

Play ponuda
Play ponuda