Jadne životinje

IGRANJE S PRIRODOM: Kako popularne pasmine izgledaju prije i nakon 100 godina uzgoja

Blog Science of Dogs (Znanost o psima) usporedio je popularne pasmine iz knjige ‘Dogs of all nations’ (Psi svih nacija) iz 1915. i njihove današnje predstavnike.

Promjene nastale u samo što godina, kao i ozbiljni zdravstveni problemi koje su iste donjele, stvarno će vas šokirati. Evo što se dogodilo samo s nekoliko najpoznatijih pasmina.

NEOBIČNI KRIŽANCI: Predstavljamo 22 jedinstvena mješanca, za neke pasmine niste ni znali da postoje

 

Buldog – do 1835 korišteni su za mamljenje bikova, što je ‘sport’ u kojem su buldozi mamili i napadali bikove. Godine 1915. imali su neke od karakteristika koje vidimo i danas – obješene obraze i polučučeći stav. Danas imaju i naglašenije bore na licu, deblje i kompaktnije tijelo, te pate od brojnih zdravstvenih nevolja, poput pregrijavanja i problema s disanjem.

njemački ovčar, pas
Njemački su ovčari danas i do dvostruko veći nego prije 100 godina. No njihov organizam nije uspio pratiti takve nagle promjeneFoto: Koljambus/Thinkstock

Njemački ovčar – u 1915. težio je u prosijeku samo 25 kilograma, imao je duboka prsa i ravna leđa. Sada je puno teži, od 35 do 43 kg, te je sklon zdravstvenim problemima kao što su displazija kukova, gdje kosti noge ne sjedaju pravilno u čašicu zgloba kuka, kao i vrste nadutosti uslijed koje se želudac može ispuniti zrakom i zatim uviti oko sebe, što može biti smrtonosno.
Pitbull terijer – prije stotinu godina imao je dobro proporcionaranu glavu i vitak torzo, a sada mu je glava u obliku lopte za američki nogomet, dok mu je tijelo debelo i kompaktno. Razvili su dodatne zube i počeli loviti vlastiti rep.
Jazavčar – nekoć je imao funkcionalne noge i proporcionalan vrat, sada su mu se leđa i vrat izdužili, prsa se pomaknula naprijed, dok su im noge još kraće. Od svih pasmina imaju najveći rizik da će oboliti od degenerativne bolesti diska kralježnice, što može rezultirati paralizom.

Povratak na Net.hr