PSI I SUZE

I PSI PLAČU? Kujica pustila suzu nakon što je spašena s ulice sa svojim štencima

Samo nekoliko trenutaka nakon što je, zajedno sa svojim štencima, spašena sa ulice, mješanka je pustila dvije suze niz oči. Milovanje volonterke psu je odgovaralo, kujica nije pokazivala znakove stresa, niti je branila mladunčad. Pas je, očito, imao povjerenja u svoje spasitelje.

Ronjenje suza milijuni koji su pogledali ovaj video protumačili su kao – emotivnu reakciju životinje. Pas plače jer je ganut što je spašen od zle sudbine. Psima, doista, često pripisujemo ljudske osobine.

Prava je istina, međutim, nešto drugačija. Psi ne plaču. Oni nisu u stanju smijati se niti prolijevati suze. Iako se ponekad tako čini, kao u ovom slučaju koji bi otopio i najtvrđi kamen, doista, psi nisu poput ljudi i svoju tugu ili radost ne izražavaju na način na koji to čine njihove dvonožne gazde. U slučaju ove kujice, riječ je o bolesti oka, epiphori.

Epiphora je vrlo česta kod pasmina poput Malezer, Pudla, Shi Tzu..Foto: Flickr

Vlasnici malenih pasmina, poput ovoga na fotografiji, dobro su upoznati sa epiphorom. Psi malenih pasmina često imaju vrlo sužene očne kanale, pa im suze kontinuirano padaju niz obraze. Budući velika većina tih pasmina ima bijelu dlaku, epiphora je vidljiva. Kod pasa koji imaju smeđu, tamno smeđu ili crnu dlaku, mrlje koje nastaju od ovog stanja nisu toliko vidljive.

Štene sa tipičnim sindromima epiphore

Tetraciklin je antibiotik kojim se čiste takozvane prljave suze. Međutim, ukoliko pas nije izložbeni, veterinari ne preporučuju njegovu učestalu uporabu. Na tržištu postoji niz kozmetičkih preparata za uklanjanje mrlja sa obraza, međutim malo koji doista ima željeni učinak.

Epiphora, ukoliko je zanemarivana, može dovesti do upalnih procesa u oku. Psima koji su, neki tvrde genetski, skloni ovome stanju dlaka oko očiju se mora čistiti svakodnevno, rezati ukoliko je potpuno smeđa, a suzice brisati. To je trajno stanje, međutim, urednim držanjem životinje, epiphoru je moguće svesti na minimum.
Ma tko je to bio zločest?

Povratak na Net.hr