Pomlađuje kožu za više od 20 godina u samo tri mjeseca? Vrijedi isprobati!

Zaboravite na skupe anti-aging kremice ili kozmetičke tretmane za kožu, znanstvenici su otkrili da redovito vježbanje može biti ključno za pomlađivanje kože.

18.4.2014.
9:41
VOYO logo

Istraživači sa Sveučilišta McMaster u Ontariju otkrili su da ljudi koji su počeli vježbati kasnije u životu, redovito umjereno do snažno vježbanje može pomladiti kožu. Štoviše, oni iznad 65 godina nakon tri mjeseca vježbanja imali su izgled kože u rasponu od 20-godišnjaka do 40-godišnjaka.

'Ne želimo prenapuhati rezultate, ali, stvarno, bilo je to prilično nevjerojatno za vidjeti', kazao je za The New York Times dr. Mark Tarnopolsky, koji je nadgledao istraživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija je započela s miševima, kada su znanstvenici primijetili da su one životinje koje su bile lišene sprava za vježbanje brzo postale slabe i bolesne te su gubile dlaku.

One koje su imale pristup svojem kotaču za vježbanje, općenito su bile zdravije, duže su zadržale dlaku i uopće nisu posijedile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohrabreni tim rezultatima, tim je okupio grupu od 29 volontera, muškaraca i žena, u dobi od 20 do 84 godine.

Polovina sudjelovatelja dobila je upute da sudjeluje u najmanje tri sata umjerene do intenzivne fizičke aktivnosti svakog tjedna, dok je druga polovina ostala uglavnom voditi sjedilački način života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su volonteri predali uzorak kože sa svojih stražnjica - područja koje je rijetko izloženo štetnom djelovanju sunčevih zraka - i uzorka onih koji su vježbali pružio je vidljivo mlađi izgled kože.

U konačnom dijelu studije, posebna se pažnja davala onima starijima od 65 godina, koji nikada nisu vježbali, ali koji su to radili posljednja tri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su uspoređivali uzorke kože prije i poslije tri mjeseca, rezultati su bili zadivljujući, uz napomenu da su unutranji i vanjski slojevi kože izgledali kao kod 20-godišnjaka do 40-godišnjaka.

'Jedina promjena koju su unijeli u život bila je vježbanje', zaključuje dr. Tarnopolsky. 'Zapanjujuće je na koje sve načine vježbanje mijenja naše tijelo.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako priznaje da je uzorak studije mali i da su potrebna dodatna istraživanja, rezultati su još jedan razlog za vježbanje, koje već ima poduži popis zdravstvenih beneficija, uključujući oštrinu mozga i bolje zdravlje srca.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo