Stigla je sezona borovnica, a ako ih i vi obožavate (mi priznajemo!), onda će vas oduševiti ovaj galette od borovnica, limuna i krem sira gotov za malo manje od dva sata. (Isplati se, vjerujte nam).
Bit će to savršen ljetni vikend desert, a ako budete imali sreće, možda vam ostane i koji komad za sljedeći tjedan. ;)
Evo koji će vam sastojci biti potrebni i kako se priprema, a veliki plus je i to što je cijena svih sastojaka za ovaj kolač dosta prihvatljiva.
Sastojci za koru:
- 180 grama glatkog brašna
- jedna žličica šećera
- malo soli
- osam žlica hladnog maslaca
- tri žlice hladne vode
Sastojci za nadjev od limuna i borovnica:
- 230 grama borovnica (smrznutih ili svježih)
- jedna žlica šećera
- jedna žličica škrobnog brašna
- jedan limun
Sastojci za nadjev od krem sira:
- 120 grama krem sira (sobne temperature)
- dvije žličice šećera
- jedno veliko jaje (odvojite bjelanjak od žumanjka)
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer i sol u velikoj zdjeli. Hladan maslac narežite na manje dijelove i dodajte u mješavinu brašna. Mijesite rukama dok ne dobijete barem donekle ujednačenu smijesu, a zatim žlicu po žlicu dodajte hladnu vodu dok se ne formira tijesto bez suhih dijelova. Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku dok se dovoljno ne ohladi (otprilike sat vremena).
Dok se tijesto hladi, pomiješajte borovnice, šećer, škrobno brašno, pola žličice limunove korice i jednu žlicu svježeg limunova soka. Smjesu odložite sa strane.
U drugoj zdjeli pomiješajte krem sir, žumanjak, šećer i jednu žličicu svježeg limunova soka i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Bjelanjak sačuvajte kako biste njime premazali koru prije pečenja kolača.
Zagrijte pečnicu na 200 stupnjeva Celzija. Na radnu površinu pospite brašno, a tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka razvaljajte u obliku kruga promjera 40-ak centimetara. Na veliki pladanj za pečenje stavite papir za pečenje, a zatim tijesto prebacite u sredinju pladnja. Na sredinu tijesta stavite smjesu od sira (neka ostane otprilike 5 centimetara prostora na rubovima tijesta). Još jednom promiješajte smjesu od borovnica te je stavite na smjesu od krem sira. Tijesto s rubova preklopite, a sredinu kolača ostavite nepokrivenu (kao na slici).
Umutite bjelanjak s nekoliko kapi vode te njime premažite tijesto. Pecite galette otprilike 30 minuta na 200 stupnjeva, dok tijesto ne poprimi zlatno žutu boju. Kad ga izvadite iz pečnice ostavite ga da stoji 10-ak minuta prije nego ga krenete rezati. Uživajte! :)