BEZ PEĆNICE /

Kuhar otkrio malu tajnu: 'Uz ovaj jednostavan trik avokado će brže sazriti'

Image
Foto: ShutterStock

Iako ima više metoda za sarijevanje avokada, samo jedna od njih djeluje najbrže bez narušavanja okusa

17.3.2025.
7:20
ShutterStock
VOYO logo

Avokado na tostu savršena je kombinacija za ukusan i hranjiv doručak, iako se ponekad čini kako čekanje da ovo voće sazrije može trajati zauvijek. Ako se avokado opire rezanju jer još nije dovoljno zreo, nije dovoljno dobar ni za jelo. Da bi potpuno sazrio često mu treba i do tjedan dana.

No, nitko ne želi čekati toliko dugo, pa je chef Jeff, kulinarski stručnjak s više od 25 godina iskustva u restoranskoj industriji, kaže da avokado brže sazrijeva ako ga spremite u papirnatu vrećicu s određenim voćem.

“Avokado je kao primadona u proizvodnom pogonu – savršeno zreo, kremast je i sanjiv, ali predugo čeka i onda se odjednom pretvori u kašu", rekao je. Naveo je nekoliko različitih metoda za poticanje zrenja avokada, ali samo jedna od njih djeluje najbrže bez narušavanja okusa. Za ovaj prirodni trik trebat će vam smeđa papirnata vrećica te jabuka ili banana.

Image
KORISTAN SAVJET /

Banane će ostati žute dulje vrijeme, ako se poslužite ovim jednostavnim trikovima

Image
KORISTAN SAVJET /

Banane će ostati žute dulje vrijeme, ako se poslužite ovim jednostavnim trikovima

"Ovo je isprobana i testirana metoda koja uključuje korištenje papirnate vrećice za stvaranje eteričnog okruženja za avokado", rekao je. "Stavite avokado u papirnatu vrećicu i preklopite vrh kako biste ga zatvorili unutra. Vrećica hvata plin etilen - prirodni agens za sazrijevanje koji oslobađa sam plod - omogućujući avokadu brže sazrijevanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za još brže rezultate dodajte jabuku ili bananu, koje također oslobađaju plin etilen i pospješit ćete proces sazrijevanja. Stavite vrećicu na toplo, sunčano mjesto, na primjer na hladnjak ili blizu prozora. Kombinacija zarobljenog plina etilena i topline dodatno će "ubrzati proces sazrijevanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjeravajte svaki dan i imat ćete zreli avokado za samo jedan do dva dana", dodao je kuhar. Kada ste u "stvarnoj žurbi i treba vam zreli avokado što je prije moguće", pećnica može biti vaše tajno oružje, tvrdi profesionalac.

Međutim, iako će toplina omekšati avokado, on neće imati istu teksturu kao prirodno zrelo voće, piše Express.

No ako niste zabrinuti oko okusa, zamotajte avokado u foliju i stavite ga na lim za pečenje. Pecite na najnižoj temperaturi nekoliko minuta. Samo pripazite da se ne prekuha, a prije jela ostavite da se ohladi u hladnjaku.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Banana koja ne trune! Britanci tvrde: 'Ostaju svježe i do 12 sati nakon guljenja'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
slatka osveta
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike