OVO JE GENIJALNO! / Trik naših prabaka kako da jabuke ostanu svježe mjesecima: 'Moraju biti savršene'

Image
Foto: Shutterstock

Da biste sačuvali jabuku, ona mora biti 'savršena', bez modrica, posjekotina, oštećenja od insekata

3.4.2024.
6:58
Shutterstock
VOYO logo

Kao i drugo voće, jabuke imaju određeni životni vijek i mogu se prerano pokvariti bez ispravnih metoda skladištenja. Srećom, možete spriječiti da se pokvare uz neke savjete i trikove, piše Express.

Ljudi su u 1700-ima na poseban način skladištili jabuke kako bi im produžili život. Jedna zaljubljenica u vrtlarstvo na YouTubeu otkrila je da taj genijalan način osigurava jabukama da budu svježe mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE ŠALA /

Fenomenalan trik: Ako ovako čuvate luk, trajat će vam mjesecima!

Image
NIJE ŠALA /

Fenomenalan trik: Ako ovako čuvate luk, trajat će vam mjesecima!

Da biste sačuvali jabuku, ona mora biti "savršena", bez modrica, posjekotina, oštećenja od insekata, a peteljka mora biti netaknuta.

Spakirajte jabuke u neku vrstu suhog, prozračnog materijala: piljevinu, žitarice, toplinski osušeni pijesak ili novine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako čuvati jabuke?

Čuvajte u hladnoj i tamnoj smočnici, dalje od pohranjenog krumpira, jer on proizvodi plin koji bi uzrokovao truljenje jabuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo najbolje funkcionira sa svježim jabukama iz voćnjaka, a ne kupljenim u trgovini, koje su možda prskane kemikalijama koje utječu na proces sazrijevanja.

Zamatanje jabuka pojedinačno u novinski papir kada ih skladištite pomaže spriječiti da jedna loša jabuka uništi ostale, jer ako se jedna od njih pokvari, oslobođeni etilen će se zadržati i neće poremetiti ostale jabuke oko nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovom metodom vaše bi jabuke trebale bi ostati svježe dulje nego što ste očekivali.

POGLEDAJTE VIDEO: Copacabana kao usred ljeta - lica opaljena i sladoledi, hrabri skaču u Dravu: 'Malo je drž gaće, ali dobro'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo