TOTALNO DRUGAČIJA OD DRUGIH: / Volite palačinke, ali ste se zaželjeli nečeg novog? Zagreb ima prvu francusku kreperiju

Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
1.9.2017.
10:26
Borko Vukosav / Telegram
VOYO logo

Čak nije riječ o palačinkarnici, već kreperiji, a vlasnik je Francuz koji palačinke radi prema tradiciji svoje zemlje. "Le Mika" je tako prva francuska kreperija u Hrvatskoj i nalazi se na adresi Masarykova 19.

Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram

Iako su u Zagrebu posljednjih godina palačinkarnice postale prilično popularne, ovo je ipak nešto drugo i nema previše veze s mjestima na kojima možete pojesti obične palačinke. U "Le Miki" nude isključivo francuske specijalitete, a priprema ih Mika Alix, 46-godišnji francuski majstor za crêpes i galettes.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram

Drugačija receptura

Ideja se rodila prije dvije godine kada je iz Francuske došao u Hrvatsku i u nekoliko palačinkarnica probao naše specijalitete. Palačinke na koje je ovdje naišao, kaže, bile su posve drugačije od onoga na što je navikao pa se sam pobrinuo da Zagreb dobije pravu francusku kreperiju.

Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram

Ovdje možete pojesti crêpes (tradicionalne francuske palačinke) i galettes (hrskavi kolač najčešće punjen voćem). Crêpes su, za razliku od naših palačinki, jako tanke i hrskave, a iznutra bi trebale biti sočne. Njihove se recepture razlikuju i po količini mlijeka i jaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PALAČINKE BEZ JAJA: /

Jednostavan recept i nekoliko trikova za najfiniju slasticu na svijetu!

Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram

Galettes u "Le Miki" rade od čiste heljde koju uvoze iz Francuske te su bezglutenski, a Alix napominje da moraju izgledati kao čipka te imati rupice po sebi. Crêpes rade od pšeničnog brašna i, kako kaže, jako paze na namirnice. Tako, recimo, koriste isključivo Veronikin maslac te Lukačeva jaja, dok sami rade čokoladni umak.

Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram

U ponudi više od 60 jela

“Zaljubio sam se u Hrvatsku. Ovo je moje mjesto, a atmosfera i ljudi su me najviše privukli. Zato sam odlučio otvoriti svoj prvi restoran u Zagrebu i pružiti ljudima malo francuske kuhinje”, priča Alix.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram

U ponudi imaju više od 60 jela kojima se cijene kreću od 15 do 53 kune, kave od 8 kuna, vina na čaše od 17 do 33 kune, ali i rum punch od 25 kuna. S Alixom radi i zagrebački kuhar Ante Kustić, a povremeno će mu pomagati, kako kaže, i njegov kolega Gilles, koji kao profesionalni kuhar radi posljednjih 35 godina.

Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Image
Foto: Borko Vukosav / Telegram
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo