Teško kontroliraš emocije kada to situacija zahtjeva? Znanstvenici kažu da probaš pričati u trećem licu

Ovo bi ti itekako moglo pomoći

23.11.2017.
14:00
Unsplash, Lacie Slezak

Vjerojatno ti se barem jednom dogodilo da si izgubila živce onda kada to nisi trebala jer je bilo neprimjerno situaciji. Sve je to ok jer ne možemo uvijek biti hladne glave, ipak smo ljudi i nismo od kamena. No, poštedjeli bismo se problema kada bismo se mogli savladati onda kada je to prijeko potrebno.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan, prenosi Red Online otkrili su kako nas pričanje sa sobom u trećem licu oslobađa stresa. Zašto je ovo odličan način za smirenje? Jer tada postajemo promatrač koji pokušava shvatiti datu situaciju, što je itekako logično.

Zanimljivi rezultati

"Kada se sebi obraćamo iz pozicije treće osobe, počinjemo razmišljati o sebi kao što razmišljamo o drugima. Ovime dobivamo dozu psihološke udaljenosti od svojih iskustava i možemo biti objektivniji", rekao je profesor psihologije Jason Moser.

Ispitanicima u istraživanju pokazane su uznemirujuće slike na koje su trebali reagirati u prvom i trećem licu. Zanimljivo je da se aktivnost mozga u emocionalnom dijelu smanjila u roku od jedne sekunde kada su na slike reagirali u trećem licu. Znanstvenici su također pratili koliko je mozgu potrebno vremena da se prebaci iz prve u treću osobu, ali nisu naišli na ikakvu razliku, što je sjajna vijest kada se pokušavamo nositi s emocionalno iscrpljujućom situacijom.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali