Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
PRAVA UŽIVANCIJA /

Nije toliko teško! Donosimo recept za njemački božićni kruh, popularni stollen

Voće, orašasti plodovi i malo ruma okusi su koji prožimaju stollen, njemački tradicionalni božićni kolač

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Među tradicionalnim božićnim kolačima našao se i stollen, božićni kruh koji je popularna slastica u Njemačkoj. Ova slatka pečena pita, koja se najčešće radi u obliku kruha, punjena je orašastim plodovima i suhim voćem, a zatim uvaljana u šećer u prahu. Najpoznatija varijanta je Dresdenski stollen, koji je poznat po svom specifičnom okusu i izgledu.

Recept za stollen (Božićni kruh)

Iako možda na prvu izgleda komplicirano, ovaj recept za stollen se definitivno isplati probati. Svi su sastojci, poput voća, orašastih plodova i ruma, jednostavno pomiješani u tijesto, a pečenje je glavni korak. Drugi najbitniji korak, uz pravilno pečenje, je čekanje. Tijesto se mora dizati dvaput, stoga je prijeko potrebno da se odmori dovoljno dugo da kruh ispadne mekan. Ovaj recept također sadrži i rum kojeg je dovoljno dodati jednu malu čašicu, ali je bitan za okus i aromu stollena.

Stollen (Božićni kruh) sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 paketić (7 g) suhog kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 100 g sušenih grožđica
  • 100 g kandiranih korica naranče
  • 100 g sjeckanih oraha ili badema
  • 50 ml ruma
  • 1 jaje
  • prah šećer za posipanje

Stollen (Božićni kruh) priprema:

  1. U maloj posudi zagrijte mlijeko dok ne postane mlako, a zatim u njega stavite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se ne pojavi pjena.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet i vanilin šećer. Dodajte maslac narezan na kockice, rum, jaje i smjesu s kvascem.
  3. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže sat do sat i pol na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
  4. Kada je tijesto naraslo, dodajte sušeno voće, kandirane korice naranče i orahe. Dobro promiješajte kako bi svi sastojci bili ravnomjerno raspoređeni.
  5. Oblikujte tijesto u izduženi oblik, stavite ga na lim za pečenje obložen papirom i ostavite da se još jednom diže 30 minuta.
  6. Pecite stollen u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO Elegancija u jednostavnosti: Recept za francuski kolač od jabuka s kremom od vanilije​ 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike