WOW /

Nije toliko teško! Imamo recept za božićni kruh, odnosno stollen

Image
Foto: Pexels

Voće, orašasti plodovi i malo ruma okusi su koji prožimaju stollen, njemački tradicionalni božićni kolač

2.12.2024.
12:07
Pexels
VOYO logo

Među tradicionalnim božićnim receptima našao se i stollen, božićni kruh koji je popularna slastica u Njemačkoj. Ova slatka pečena pita, koja se najčešće radi u obliku kruha, punjena je orašastim plodovima i suhim voćem, a zatim uvaljana u šećer u prahu. Najpoznatija varijanta je Dresdenski stollen, koji je poznat po svom specifičnom okusu i izgledu.

Recept za stollen (Božićni kruh)

Iako možda na prvu izgleda komplicirano, ovaj recept za stollen se definitivno isplati probati. Svi su sastojci, poput voća, orašastih plodova i ruma, jednostavno pomiješani u tijesto, a pečenje je glavni korak. Drugi najbitniji korak, uz pravilno pečenje, je čekanje. Tijesto se mora dizati dvaput, stoga je prijeko potrebno da se odmori dovoljno dugo da kruh ispadne mekan. U ovom receptu je također prisutan i rum kojeg je dovoljno dodati jednu malu čašicu, ali je bitan za okus i aromu stollena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Stollen (Božićni kruh) sastojci:

  • 500 g pšeničnog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 75 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 paketić (7 g) suhog kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 100 g sušenih grožđica
  • 100 g kandiranih korica naranče
  • 100 g sjeckanih oraha ili badema
  • 50 ml ruma
  • 1 jaje
  • prah šećer za posipanje
Image
ODA ORASIMA /

Domaća mađarska poslastica. Evo recept za savršene žarbo kocke

Image
ODA ORASIMA /

Domaća mađarska poslastica. Evo recept za savršene žarbo kocke

Stollen (Božićni kruh) priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U maloj posudi zagrijte mlijeko dok ne postane mlako, a zatim u njega stavite kvasac i šećer. Ostavite da odstoji oko 10 minuta dok se ne pojavi pjena.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, cimet i vanilin šećer. Dodajte maslac narezan na kockice, rum, jaje i smjesu s kvascem.
  3. Zamijesite tijesto i ostavite ga da se diže sat do sat i pol na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen.
  4. Kada je tijesto naraslo, dodajte sušeno voće, kandirane korice naranče i orahe. Dobro promiješajte kako bi svi sastojci bili ravnomjerno raspoređeni.
  5. Oblikujte tijesto u izduženi oblik, stavite ga na lim za pečenje obložen papirom i ostavite da se još jednom diže 30 minuta.
  6. Pecite stollen u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
antonia bilic
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo