Play ponuda

Sol ne služi samo kao dodatak jelima, već ima i nekih prilično genijalnih koristi

Image
Foto: thinkstock, librakv

Toliko koristi, a za neke nikad nismo ni čule...

21.1.2017.
9:00
thinkstock, librakv
Play ponuda

Sol svako jelo može učiniti ukusnijim, no jeste li ikad razmišljali o tome na koje je još načine možete iskoristiti?

Ona ne služi nužno samo kao dodatak gotovo svakom jelu, već može biti odlična i prilično učinkovita pomoć u kući, kad su u pitanju one mrlje kojih uvijek ima, a često ih se nikako ne možemo riješiti...

Stoga, svakako obratite pozornost na ove koristi bijelog začina i iskoristite ih kad god vam bude potrebna mala pomoć.

Mrlje na glačalu

Ako vam se na glačalo uhvatilo nešto ljepljivo, uključite ga na najvišu temperaturu, a za to vrijeme uzmite novinski papir ili papir za pečenje te na njega prospite sol. Nakon što se pegla zagrijala, 'glačajte' sol koju ste stavili na papir i ona će skinuti svaku mrlju s donjeg dijela glačala.

Mrlje od jaja

Ako vam jaje ispadne na pod, na kuhinjsku površinu ili na tepih, preko njega prospite malo soli i pričekajte desetak minuta. Sol u ovom slučaju ima ulogu koagulata i zgusnut će jaje, kako biste ga mogli lakše očistiti.

Zagorena hrana

Masna i zagorena hrana na posudama užasno je naporna i teško ju je oprati, ali sol i ovdje pomaže. Sol stavite u posudu koju morate oprati, a zatim dodajte malo vode. Slana voda će s lakoćom odlijepiti svaki masni i zagoreni dio hrane s površine posude, a nakon desetak minuta moći ćete tu istu posudu najnormalnije oprati.

Mrlje na spužvici za pranje suđa

Kada spužvicom perete zagorene mrlje od hrane, obično se i na njoj javlja velika količina prljavštine. No sol, pogađate, pomaže i s ovim problemom. U posudu stavite dvije šalice vode i dodajte četvrtinu šalice soli, a zatim sve zajedno promiješajte kako bi se sol rastopila i u toj slanoj vodi ostavite spužvicu. Ujutro će biti kao nova.

Mrlje na kadi

shimmer fallback
shimmer fallback

Tvrdokorne mrlje na kadi ponekad je teško očistiti, ali ako imate sol i terpentin, spašeni ste. Pomiješajte jednaku količinu terpentina i soli, otvorite kupaonski prozor, stavite rukavice, smjesu promiješajte i žlicom nanesite na spužvicu. Zatim smjesu trljajte na mrlje na kadi i trebale bi netragom nestati.

One neugodne dlake u odvodu...

U kupaoni svi imamo problem kose i dlaka, a naročito onih koje se nakupljaju u odvodu kade. Nakon što uklonite one koje su na površini (što možete rukom), one koje su otišle dublje možete ukloniti smjesom soli i sode bikarbone.

Pomiješajte četvrtinu šalice sode bikarbone i četvrtinu šalice soli te ih ulijte u odvod. Zatim u odvod dodajte i pola šalice octa i kemijska reakcija koja će nastati očistit će ga. Nakon 15 minuta u kadu ulijte veliku posudu vrele vode, kako bi isprala sav prah soli, sode ili pak svaku kap octa ili terpentina koja je možda ostala unutra.

Play ponuda
Play ponuda