KORISNE SU ZA ČIŠĆENJE / Razbijene ljuske jaja mogu vam poslužiti pri pranju suđa: 'Mogu se činiti krhkima, ali zapravo su iznenađujuće čvrste'

Image
Foto: Shutterstock

Prilikom pranja posuđa, predmeti poput boca, vaza i staklenki mogu biti posebno teški za čišćenje

21.8.2023.
7:51
Shutterstock
Play logo

Najbolji trikovi obično su oni koji ne koštaju ništa jer upotrebljavate nešto što već imate da si olakšate život. Koristeći ljuske jajeta za pranje posuđa, ono što je namijenjeno smeću možete pretvoriti u koristan alat za čišćenje, piše House Digest.

POGLEDAJTE VIDEO: Kuharska TV zvijezda dala recept za gledatelje Direkta: 'Sastojci su kao note, a kuhanje kao ples'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom pranja posuđa, predmeti poput boca, vaza i staklenki mogu biti posebno teški za čišćenje. Njih je često potrebno prati ručno, a osim ako nemate četku s dugom drškom prave veličine, ne postoji pravi način da izribate unutrašnjost. Tu na scenu stupaju ljuske jajeta.

Image
DA NE BI BILO /

Kava može biti zeznuta za organizam: Prije nego što otpijete prvi gutljaj, trebali biste napraviti ovih pet stvari

Image
DA NE BI BILO /

Kava može biti zeznuta za organizam: Prije nego što otpijete prvi gutljaj, trebali biste napraviti ovih pet stvari

Ljuske jaja mogu se činiti krhkima, ali zapravo su iznenađujuće čvrste za svoju veličinu. Sastoje se uglavnom od kalcijevog karbonata, koji, kada se zgnječi, ima izvrsnu teksturu za čišćenje.

Možete čak koristiti zdrobljene ljuske jajeta za ribanje tvrdokornih ostataka iz lonaca i tava, dodajući dodatnu moć čišćenja vašem svakodnevnom sapunu i spužvi. Međutim, ljuske jajeta posebno su praktične za ribanje mjesta do kojih vaša spužva ne može doprijeti: unutrašnjosti boca, vaza i drugih predmeta nezgodnog oblika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Ne koristite ljuske meko kuhanog jajeta

Za ovaj trik ćete htjeti izbjeći gnjecave ljuske jaja koje ostanu nakon razbijanja sirovog jajeta. Umjesto toga, ostavite ljuske jaja sa strane kada gulite tvrdo kuhana jaja. Možete ih držati smrznute u vrećici za zamrzavanje dok vam ne zatrebaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad trebate oprati vazu ili bocu, zgnječite ljuske jaja. Možete upotrijebiti nešto tvrdo, poput tučka ili dna čaše, da zgnječite ljuske dok su još u vrećici za zamrzavanje. Zatim malo zdrobljenih ljuski jajeta pospite u otvor predmeta koji trebate očistiti.

Play logo

Nakapajte malo deterdženta za suđe i dodajte dovoljno tople vode da se promućka. Ljuske jaja će djelovati kao prirodni abraziv, ribajući unutrašnjost posude kada je vrtite na isti način na koji bi to radila spužva ili četka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako ovaj trik možda neće izvući najtvrdokorniju nečistoću, savršen je za uklanjanje svakodnevne prašine i prljavštine unutar vaza, boca i staklenki. Osim toga, to je sjajan način da ljuskama jajeta date drugi život prije nego što odu u smeće ili kantu za kompost.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo