Čaju ili kavi mogu se dodati deseci različitih začina, no krenimo s osnovnim. Svi znamo što su klinčići. Dodajemo ih kuhanom vinu, ali dodati ih kavi ili čaju, to je već drugi par rukava. Tu su jop i đumbir, indijski začin kardamom, ali i šafran. Krenimo redom.
1. Cimet
Sladak je, umiruje i miriši fantastično! Cimet možemo dodati i kavi i čaju. Kada kuhamo čaj, treba dodati cijelu stapku cimeta u vodu. Kada je u pitanju kava, samljeveni cimet dodaje se u samljevenu kavu i onda se sve to zajedno skuha. Cimet pozitivno djeluje na raspoloženje, jer relaksira, ali je i vrlo zdrav.
2. Kardamom
Kardamom je indijski začin koji potiče rad metabolizma. U Indiji ga stavljaju u čaj ili vruću čokoladu, a kavi se dodaje kako bi ju malo razblažio. Kardamom se proširio po cijelom svijetu pa ga u pojedinim europskim zemljama dodaju mesu, dok ga, primjerice, u Švedskoj stavljaju u puding od jabuka. Dolazi iz obitelji đumbira, pa ako vam nije pri ruci, eto mu zamjene!
Kava s kardamom priprema se na slijedeći način: Prokuhajte kardamom pola sata u vodi, s tim da pazite da ona ne zavrije. Tu vodu potom iskoristite za kuhanje kave. Međutim, zbog svojeg jakog okusa, najbolje bi bilo kardamom pomiješati s drugim začinima.
Uzmite malo crnog papra, klinčića, đumbira i cimeta, pa sve sameljite, zajedno s kardamom. Potom dodajte tu mješavinu vašoj mljevenoj kavi i skuhajte!
3. Šafran
Šafran je odličan dodatak zelenom čaju. Sve što je potrebno jesu 4 vlasi šafrana, koje trebate 10 minuta namakati u toploj vodi. To ocijedite, dodate zeleni čaj i dobit ćete napitak prelijepe žuto-zelene boje, ugodnog mirisa i okusa.
Kavu sa šafranom doista je jednostavno napraviti. Sameljite zrnca kave sa nekoliko komadića šafrana i to je sve što trebate za kavu kakvu nikada prije niste imali prilike kušati!