POVIJESNA ODLUKA EUROPSKE UNIJE - INSEKTI SU SIGURNI ZA KONZUMACIJU: / Uskoro ćemo ih jesti u brašnu, čokoladi...

Bube se mogu konzumirati sušene, mljevene u brašno, kao dodatak jelima ili u proteinskim čokoladicama, a u nekim dijelovima svijeta redovito se jedu i smatraju se dobrim izvorom proteina

15.1.2021.
18:15
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U većini europskih zemalja, crve, skakavce i ostale insekte dosad je bilo zabranjeno prodavati, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, Europska unija proglasila ih je sigurnim za ljudsku konzumaciju, ali još se čeka potvrda Komisije.

U Africi, Australiji i na Novom Zelandu bube se redovito jedu i smatraju se dobrim izvorom proteina. Mogu se konzumirati sušene, mljevene u brašno, kao dodatak jelima, u proteinskim čokoladicama itd. No, Europljanima će zasigurno trebati vremena da insekte uvrste u svakodnevni jelovnik.

Malo je poznato da u Hrvatskoj već postoji farma buba čiji je vlasnik Aleksandar Gavrilović. "Mi to čekamo 5 godina, koliko dugo ćemo čekati ne znamo. Mi imamo muhe koje su jestive, ali mi nažalost prodajemo samo žive insekte, dozvoljeno je samo kao prodaja za hranu za egzotične životinje. Odluka je značajna jer je to povijesna odluka", rekao je za RTL.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču