ZATO SE KVARE /

Slavna kuharica upozorava na pogrešku koju radi cijela nacija: 'Jaja ne stavljajte blizu ove hrane i okrenite ih...'

Image
Foto: Shutterstock

Poznata kuharica otkrila kako jaja održati dulje svježima, a sve se svodi na to gdje ih čuvate

16.1.2024.
12:20
Shutterstock
VOYO logo

Gdje treba čuvati jaja? Obično ih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu drže na radnoj površini ili u košarama, ali u SAD-u ih češće drže u hladnjaku.

Pravilno skladištenje jaja

Britanska slavna kuharica Mary Berry podržava Amerikance. U svojoj kuharici je napisala: "Čuvajte jaja u njihovoj kutiji u hladnjaku (daleko od jake hrane kako ne bi apsorbirala okuse i mirise kroz svoju ljusku). Ako ih stavite šiljastim krajem prema dolje, žumanjak će ostati u sredini u bjelanjku. Uvijek ih koristite do isteka roka trajanja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Držanje jaja u hladnjaku pomoći će da dulje ostanu svježa. Trebali biste ih držati na polici, a ne na vratima hladnjaka. Stručnjakinja Jenna Kelly objasnila je zašto: "Preporučuje se da se što prije pohrane u hladnjak - izbjegavajući bilo kakve promjene temperature jer to može uzrokovati kondenzaciju na ljusci što zauzvrat može uzrokovati probleme s bakterijama."

Image
Foto: Shutterstock

Za optimalnu svježinu i sprječavanje vodenastog bjelanjka ključno je hlađenje jaja.

U međuvremenu, stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson izjavila je: "Jaja treba čuvati u hladnjaku, idealno na temperaturi između 0 i 5 stupnjeva. Hladnjak pomaže usporiti rast bakterija i sprječava brzo kvarenje jaja. Osigurajte da temperatura unutar vašeg hladnjaka ostane konstantna. Fluktuacije mogu uzrokovati kondenzaciju na ljusci jaja, što može pospješiti rast bakterija. Izbjegavajte stavljati jaja blizu stražnjeg dijela hladnjaka gdje temperature mogu biti niže. Držite jaja u glavnom dijelu hladnjaka, a ne u vratima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZMISLITE JOŠ JEDNOM /

Nikad ne bacajte ulje iz riblje konzerve: Koriste ga čak i poznati kuhari iz ovog razloga

Image
RAZMISLITE JOŠ JEDNOM /

Nikad ne bacajte ulje iz riblje konzerve: Koriste ga čak i poznati kuhari iz ovog razloga

Također je primijetila da su vrata zapravo najtopliji dio hladnjaka jer temperatura raste i pada kada se otvaraju i zatvaraju. Zbog toga neki stručnjaci također kažu da biste trebali izbjegavati stavljanje mlijeka u dio vrata. Mnoge druge namirnice također je najbolje držati u hladnjaku radi optimalne svježine, a to uključuje banane i krumpire, piše Daily Star.

Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Proizvođač potvrdio da prijeti nestašica jaja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo