OKUSI JUGOSLAVIJE / Lički specijalitet od jednostavnih sastojaka: Nabavili smo starinski recept za jelo uz koje se 'pucalo od zdravlja'

Image
Foto: Shutterstock

Za ovim zdravim jelom 'ludjeli' su i stari i mladi u doba Jugoslavije, a tako se nastavilo i danas. Donosimo vam stari recept iz jugoslavenske kuharice

24.3.2023.
10:39
Shutterstock
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lički kupus sa suhim mesom

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za lički kupus sa suhim mesom.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Sastojci za 8 osoba

  • 1 kg dimljenih svinjskih ili ovčjih šnicli
  • 1 dag suhe slanine
  • 50 dag krumpira
  • 1,50 kg kiselog kupusa
  • 5 dag masti
  • 1 l vode
  • sol
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Priprema

U dno lonca složimo sloj kupusa, na kupus položimo u vrućoj vodi oprane dimljene šnicle, prekrijemo ih novim slojem kupusa i tako ponavljamo dok ne potrošimo meso i kupus. Na vrh dodamo još nekoliko kriški suhe slanine. U lonac nalijemo vodu da prekrije kupus, poklopimo i stavimo da polako kuha na umjerenoj temperaturi sve dok meso ne omekša. U gotovom jelu ne smije preostati puno soka. U posebnoj loncu skuhamo krumpir s ljuskom i ogulimo ga. Kupus i meso ocijedimo i istresemo na pladanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Pileći paprikaš kakav se nekad jeo: Donosimo 40 godina star recept iz zaboravljene kuharice koji ćete isprobati već danas

Okolo složimo kuhani krumpir te sve zajedno prelijemo ocijeđenim sokom u kojem se kupus kuhao.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo