Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Lički kupus sa suhim mesom
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za lički kupus sa suhim mesom.
Sastojci za 8 osoba
- 1 kg dimljenih svinjskih ili ovčjih šnicli
- 1 dag suhe slanine
- 50 dag krumpira
- 1,50 kg kiselog kupusa
- 5 dag masti
- 1 l vode
- sol
Priprema
U dno lonca složimo sloj kupusa, na kupus položimo u vrućoj vodi oprane dimljene šnicle, prekrijemo ih novim slojem kupusa i tako ponavljamo dok ne potrošimo meso i kupus. Na vrh dodamo još nekoliko kriški suhe slanine. U lonac nalijemo vodu da prekrije kupus, poklopimo i stavimo da polako kuha na umjerenoj temperaturi sve dok meso ne omekša. U gotovom jelu ne smije preostati puno soka. U posebnoj loncu skuhamo krumpir s ljuskom i ogulimo ga. Kupus i meso ocijedimo i istresemo na pladanj.
Okolo složimo kuhani krumpir te sve zajedno prelijemo ocijeđenim sokom u kojem se kupus kuhao.