Crno vino načelno ne ide u hladnjak i trebalo bi se služiti toplije, dok bijelo vino bi se trebalo služiti hladnije.
Kratko pravilo bilo bi da se crno vino služi na sobnoj, a bijelo na podrumskoj temperaturi, no oba su prilično zastrajela - malo tko danas ima vinski podrum, a i sobne temparure su više no što su bile.
7 pravila za moderne ljubitelje vina
Pet pravila za ispijanje pjenušavih vina
Svako vino ima idealnu temperaturu na kojoj se služi, no najjednostavnije pravilo koje vam neće zadavati muke je pravilo "pola sata"-
Stručnjaci kažu da ćete idealnu temperaturu vina, onu koja omogućava da se razvije punoća ukusa, postići za pola sata i to tako što ćete crna vina staviti u hladnjak pola sata pre nego što ih otvorite, dok za bijela važi suprotno - izvadite ih iz hladnjaka na sobnu temperaturu pola sata prije otvaranja.
No, i dalje je važno da poslužite u čašama za vino, kako bi vino prodisalo.