KAKVO OTKRIĆE! /

Nemojte bacati ovaj dio češnjaka: Nećete vjerovati koliko ljekovitih svojstava ima

Image
Foto: Pixabay

Ljuska češnjaka, koju mnogi obično bacaju, zapravo sadrži korisne nutrijente i bioaktivne tvari koje mogu značajno poboljšati zdravlje

16.11.2024.
18:34
Pixabay
VOYO logo

Češnjak je jedan od najstarijih poznatih začina koji se koristi u kulinarstvu diljem svijeta. No, nudi mnogo više od samo poboljšanja okusa hrane.

Njegova ljuska, koju mnogi olako bacaju, krije vrijedne nutrijente i bioaktivne spojeve koji mogu značajno doprinijeti zdravlju. Stoga, sljedeći put kada budete gulili češnjak, razmislite dvaput prije nego što bacite ljusku - možda je vrijeme da je počnete cijeniti kao vrijedan izvor zdravlja, piše Healthline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

Ljekovita svojstva ljuske češnjaka

Iako se češnjak najčešće konzumira bez ljuske, novija istraživanja pokazuju da i sama ljuska češnjaka ima značajna ljekovita svojstva. Ljuska je bogata antioksidansima, posebno kvercetinom koji ima protuupalno i antialergijsko djelovanje.

Kvercetin iz ljuske češnjaka može pomoći u:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Smanjenju alergijskih reakcija
  • Ublažavanju simptoma astme
  • Jačanju imuniteta
  • Zaštiti kardiovaskularnog sustava
  • Prevenciji neurodegenerativnih bolesti

Osim kvercetina, ljuska češnjaka sadrži i druge korisne spojeve poput vlakana i fenolnih kiselina.

Image
Foto: Shutterstock

Kako iskoristiti ljusku češnjaka?

Umjesto da bacate ljusku češnjaka, možete je iskoristiti na sljedeće načine:

  1. Čaj od ljuske češnjaka - osušenu ljusku prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji 10-15 minuta
  2. Prah od ljuske - osušenu ljusku sameljite u prah i dodajte jelima kao začin
  3. Tinktura - namočite ljusku u alkohol i ostavite nekoliko tjedana
  4. Ulje - namočite ljusku u maslinovo ulje za aromatično ulje za salate

Priprema napitka od češnjaka

Evo jednostavnog recepta za ljekoviti napitak od češnjaka:

Sastojci:

  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 žlica meda
  • Sok od pola limuna
  • 200 ml tople vode

Priprema:

Očistite i zdrobite češnjak te ga takvog pomiješajte s medom i limunovim sokom. Zatim prelijte toplom vodom i dobro promiješajte. Ostavite da odstoji 10-15 minuta, procijedite i popijte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
(K)VARLJIV PRILOG /

Liječnik iznenadio: 'Na fakultetu su nas upozorili na opasnosti krumpir-salate'

Image
(K)VARLJIV PRILOG /

Liječnik iznenadio: 'Na fakultetu su nas upozorili na opasnosti krumpir-salate'

Ovaj napitak možete konzumirati svako jutro za jačanje imuniteta i opće zdravlje.

Kada treba biti oprezan s konzumacijom?

Iako je češnjak općenito siguran za konzumaciju, pretjerana upotreba može izazvati nuspojave poput probavnih smetnji ili pojačanog krvarenja. Osobe koje uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi trebale bi se posavjetovati s liječnikom prije redovite konzumacije češnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, neki ljudi mogu biti alergični na češnjak ili osjetljivi na njegove spojeve. U slučaju alergijske reakcije ili bilo kakvih neželjenih simptoma, prekinite konzumaciju i obratite se liječniku.

POGLEDAJTE VIDEO: Meksikanac: 'Mi volimo češnjak, ali koliko ga vi koristite, to se ne da jesti'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo