Krumpir-salata, jednostavan i ukusan prilog, nezaobilazna je na mnogim obiteljskim okupljanjima i roštiljima.
Iako je ovo jelo bogato ugljikohidratima i česta je poslastica na roštiljima i piknicima, gastroenterolog upozorava da može biti opasno ako se ne čuva na pravoj temperaturi.
Zašto je opasna krumpir-salata?
U videu koji je objavljen na TikToku, liječnik s Akademije medicine Cleveland i Sjevernog Ohija, objasnio je zašto nikad ne bi jeo to jelo: "Izbjegavam krumpir-salatu zbog svih predavanja na medicinskom fakultetu o trovanju hranom, gdje posebno ističu opasnosti salate od krumpira na piknicima."
Krumpir-salata postaje posebno opasna ako se ostavi u tzv. "opasnoj temperaturnoj zoni" – između 4 i 60 Celzijeva stupnja. Ako se ostavi izvan hladnjaka duže od dva sata, rizik od razmnožavanja štetnih bakterija značajno se povećava.
Jedan od pratitelja komentirao je opasnosti nepravilnog skladištenja, ističući da mnogi misle da je ostavljanje krumpir-salate izvan hladnjaka u redu, no to nije dobro jer krumpiri mogu postati otrovni ako nisu ohlađeni, a majoneza se ne bi smjela ostavljati izvan hladnjaka.
Bez obzira na iskušenja koja ovo jelo pruža, liječnici podsjećaju na važnost zdravstvenih i sigurnosnih mjera kad je riječ o hrani. Sljedeći put kad planirate roštilj, samo se pobrinite da krumpir-salatu stavite u hladnjak.
Prema NHS-u, simptomi trovanja hranom uključuju:
- osjećaj mučnine
- proljev
- povraćanje
- bolove u trbuhu
- visoku temperaturu od 38 Celzijeva stupnja ili više
- opće loše stanje – poput umora, bolova i groznice
Britanska Nacionalna zdravstvena služba savjetuje: "Ostanite kod kuće i nemojte ići na posao ili u školu dok najmanje dva dana ne budete bez simptoma povraćanja ili proljeva." Također je iznimno važno piti dovoljno tekućine jer dehidracija može biti ozbiljan problem kod trovanja hranom, piše Mirror.
POGLEDAJTE VIDEO: U doba Jugoslavije bio je šoping meka za Hrvate. Provjerili smo isplati li se sada tamo u kupovinu