Ako vam je ostalo suhih smokava i razmišljate kako ih najbolje iskoristiti, imamo savršenu ideju. Umjesto da ih ostavite zaboravljene u smočnici ili na stolu, možete ih pretvoriti u aromatičan liker koji će oduševiti vaša nepca i postati omiljen dodatak blagdanskom stolu. Pronašli smo kako napraviti ukusan liker od suhih smokava.
Liker od suhih smokava
Priprema likera od suhih smokava jednostavna je i zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka, ali rezultat je nevjerojatno bogat okus. Ovaj liker spaja prirodnu slatkoću suhih smokava i aromu rakije ili votke, stvarajući piće koje je idealno za posluživanje tijekom blagdana ili kao poklon.
Liker od suhih smokava sastojci:
- 200 g suhih smokava
- 500 ml rakije (ili votke, ovisno o vašem ukusu)
- 100 g šećera
- 200 ml vode
- Po želji: štapić cimeta, vanilija ili korica naranče za dodatnu aromu
Liker od suhih smokavapriprema:
- Suhe smokve narežite na manje komade kako bi otpustile što više okusa.
- U staklenku ili bocu s širokim grlom stavite narezane smokve i prelijte ih rakijom ili votkom. Ako želite, dodajte štapić cimeta, komadić vanilije ili koricu naranče.
- Staklenku dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu najmanje 2-3 tjedna. Povremeno protresite staklenku kako bi se sastojci dobro proželi.
- Nakon što smokve odstoje, pripremite sirup od šećera i vode. Zagrijte vodu i šećer dok se potpuno ne otopi, a zatim ohladite.
- Procijedite rakiju s okusom smokava kroz gazu ili sitno cjedilo kako biste uklonili komadiće voća, pa pomiješajte s ohlađenim sirupom.
- Ulijte liker u sterilizirane boce i ostavite da odstoji još nekoliko dana prije posluživanja kako bi se okusi dodatno razvili.
Liker od suhih smokava najbolje je poslužiti rashlađen, samostalno ili kao dodatak koktelima. Njegov bogati okus također se sjajno slaže s desertima poput čokolade, suhih kolačića ili kremastih torti.
POGLEDAJTE VIDEO: Na Adventu u Ljubljani našli smo žablje krakove i zadovoljne ljude. A tko ima skuplje fritule?