Blagdanski hit /

Imate viška suhih smokava? Donosimo recept za ukusni blagdanski liker

Image
Foto: Shutterstock

Savršen način da iskoristite suhe smokve i uživate u toplim aromama tijekom zimskih večeri

19.12.2024.
8:37
Shutterstock
VOYO logo

Ako vam je ostalo suhih smokava i razmišljate kako ih najbolje iskoristiti, imamo savršenu ideju. Umjesto da ih ostavite zaboravljene u smočnici ili na stolu, možete ih pretvoriti u aromatičan liker koji će oduševiti vaša nepca i postati omiljen dodatak blagdanskom stolu. Pronašli smo kako napraviti ukusan liker od suhih smokava.

Image
Foto: Shutterstock

Liker od suhih smokava

Priprema likera od suhih smokava jednostavna je i zahtijeva samo nekoliko osnovnih sastojaka, ali rezultat je nevjerojatno bogat okus. Ovaj liker spaja prirodnu slatkoću suhih smokava i aromu rakije ili votke, stvarajući piće koje je idealno za posluživanje tijekom blagdana ili kao poklon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liker od suhih smokava sastojci:

  • 200 g suhih smokava
  • 500 ml rakije (ili votke, ovisno o vašem ukusu)
  • 100 g šećera
  • 200 ml vode
  • Po želji: štapić cimeta, vanilija ili korica naranče za dodatnu aromu
Image
NEOČEKIVANE KOMPLIKACIJE /

Ostali su vam načeti likeri od blagdana? Ako ste ovo planirali s njima - nemojte! Moglo bi vas skupo stajati

Image
NEOČEKIVANE KOMPLIKACIJE /

Ostali su vam načeti likeri od blagdana? Ako ste ovo planirali s njima - nemojte! Moglo bi vas skupo stajati

Liker od suhih smokavapriprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. Suhe smokve narežite na manje komade kako bi otpustile što više okusa.
  2. U staklenku ili bocu s širokim grlom stavite narezane smokve i prelijte ih rakijom ili votkom. Ako želite, dodajte štapić cimeta, komadić vanilije ili koricu naranče.
  3. Staklenku dobro zatvorite i ostavite na tamnom i hladnom mjestu najmanje 2-3 tjedna. Povremeno protresite staklenku kako bi se sastojci dobro proželi.
  4. Nakon što smokve odstoje, pripremite sirup od šećera i vode. Zagrijte vodu i šećer dok se potpuno ne otopi, a zatim ohladite.
  5. Procijedite rakiju s okusom smokava kroz gazu ili sitno cjedilo kako biste uklonili komadiće voća, pa pomiješajte s ohlađenim sirupom.
  6. Ulijte liker u sterilizirane boce i ostavite da odstoji još nekoliko dana prije posluživanja kako bi se okusi dodatno razvili.

Liker od suhih smokava najbolje je poslužiti rashlađen, samostalno ili kao dodatak koktelima. Njegov bogati okus također se sjajno slaže s desertima poput čokolade, suhih kolačića ili kremastih torti.

POGLEDAJTE VIDEO: Na Adventu u Ljubljani našli smo žablje krakove i zadovoljne ljude. A tko ima skuplje fritule?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo