TRAJU DO ČETIRI MJESECA /

Krumpire čuvamo na potpuno pogrešne načine. Stručnjak objašnjava kako ih skladištiti

Image
Foto: Shutterstock

Krumpiri se brzo pokvare, ali postoji jedan trik koji može značajno produžiti njihov vijek trajanja

7.1.2025.
20:55
Shutterstock
VOYO logo

Krumpiri su popularno povrće koje se može koristiti u raznim jelima, no mnogi ljudi ih pohranjuju na pogrešno mjesto nakon što ih izvade iz vrećice, što uzrokuje klijanje i omekšavanje.

Većina misli da je najbolja lokacija za pohranu krumpira u kuhinjskom ormaru ili kutiji, ali stručnjak za sezonske krumpire, Luke Willcox, podijelio je drugačiji savjet, piše Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Najbolje mjesto za pohranu krumpira

Willcox tvrdi da bi, kako bi se smanjio otpad hrane, krumpire trebalo pohraniti u hladnjak. Nekada se smatralo da je idealno mjesto za pohranu ovog povrća suho i hladno mjesto, ali pokazalo se da ostaju svježiji dulje kada se čuvaju na temperaturama ispod pet stupnjeva.

Luke je objasnio: "Službeni savjeti od strane WRAP-a (Waste and Resources Action Programme) savjetuju da je najbolji način pohrane krumpira upravo u hladnjaku."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEMOJTE KORISTITI /

Stručnjak za hranu upozorio: 'Ako na plastičnoj dasci vidite ovo, bacite je!'

Image
NEMOJTE KORISTITI /

Stručnjak za hranu upozorio: 'Ako na plastičnoj dasci vidite ovo, bacite je!'

Otkrio je da pohranjivanje krumpira u hladnjaku može pomoći da ostanu svježi tri puta duže te da ne dođe do klijanja, što značajno smanjuje otpad hrane.

Prema stručnjacima za hranu iz Glada, krumpiri traju od tri do pet tjedana u smočnici, a u hladnjaku oko tri do četiri mjeseca.

"Prije nekoliko godina, Agencija za standarde hrane (FSA) savjetovala je da se krumpiri ne pohranjuju u hladnjak zbog mogućnosti da hladnoća tijekom vremena utječe na prirodne šećere, što može dovesti do stvaranja akrilamida prilikom pečenja ili prženja na visokim temperaturama", napomenuo je Luke.

Akrilamid, kemikalija koja se povezuje s rizikom od raka, razlog je da se krumpiri ne pohranjuju u hladnjaku. Međutim, nedavna istraživanja pokazala su da pohranjivanje krumpira u hladnjaku ne povećava šanse za stvaranje akrilamida, što ovaj način skladištenja čini sigurnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Kako biste smanjili rizik od akrilamida, FSA preporučuje pridržavanje uputa za kuhanje na pakiranju za škrobnu hranu poput pečenih krumpira.

Tajna dugovječnosti krumpira je izbjegavanje vlage i izlaganja sunčevoj svjetlosti, uz osiguranje dobre cirkulacije zraka. Možete ih pohraniti u ormaru ili kutiji, ali za svježinu je hladnjak najbolji izbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krumpire treba pohranjivati na tamnom, hladnom i suhom mjestu jer izlaganje svjetlu može uzrokovati zelenilo, a vlaga može dovesti do truljenja. Držite ih u mrežastoj, papirnatoj ili platnenoj vrećici s dobrom cirkulacijom zraka kako biste ih održali svježima duže", savjetovao je Luke.

Pohranjivanje krumpira u hladnjaku nije samo način da ih održite svježima, već je i pametan potez koji vam može pomoći da smanjite troškove za namirnice.

"Svi tražimo načine kako smanjiti otpad hrane, iskoristiti sve namirnice i učiniti obroke dugotrajnijima kako bismo uštedjeli novac. Ispravno pohranjivanje namirnica kako bi ostale u dobrom stanju znači da ćete potencijalno trošiti manje svog teško zarađenog novca", dodao je stručnjak za sezonske krumpire.

POGLEDAJTE VIDEO: Zapanjujuće otkriće! Alkohol povezan sa 100.000 slučajeva raka godišnje: 'To je vrsta otrova!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc rewind
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo