Konzumacija suhih šljiva uvelike utječe na naše zdravlje jer djeluju poput laksativa, a osim toga su bogate kalijem, vlaknima i vitaminom K te sadrže tragove magnezija i željeza.
Također su dobar izvor netopivih i topivih vlakana, pomažući probavi u razgradnji hranjivih tvari, a antioksidansi u njima sprječavaju gubitak koštane mase i pomažu u održavanju zdravlja kostiju.
Redovita konzumacija suhih šljiva može pomoći u zaštiti pamćenja i sprječavanju neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, ali i regulaciji razine glukoze i kolesterola u krvi, štiteći stanice od oštećenja.
Bitne su za našu kožu i kosu
Vitamini i minerali prisutni u šljivama pridonose ljepoti i zdravlju kože smanjujući proces starenja i odgađajući pojavu bora. Riznica su i željeza, čiji nedostatak može uzrokovati opadanje kose.
Suhe šljive je najbolje jesti ujutro zbog njihovih antioksidativnih svojstava i potpore probavi, dok ih je potrebno izbjegavati neposredno prije spavanja jer si u suprotnom možemo priuštiti nelagodu i poremećaj sna, piše EverydayHealth.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: 'Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'