Tek kupljeno mljeveno meso u hladnjaku može stajati najviše dva dana i to na najdonjoj polici hladnjaka, gdje je temperatura najniža. Čuvajte ga u pakiranju te u dodatnoj vrećici, kako biste bili sigurni da sukrvica iz mesa neće procuriti po hladnjaku i drugoj hrani.
Koliko se mljeveno meso može čuvati u zamrzivaču, a koliko u hladnjaku i, najvažnije: Kako prepoznati da je pokvareno?
Kuhano mljeveno meso, u umaku, ili složencima, na primjer, u hladnjaku može stajati tri do četiri dana, jer se na dulji rok i u hladnjaku mogu razviti bakterije. Zato, ako ga ne potrošite u tom roku, pohranite ga u zamrzivač.
Sirovo meso koje je bilo zamrznuto i odmrznuto u hladnjaku može se ponovno zamrznuti jedan do dva dana nakon što je izvađeno iz zamrzivača ako ga ne planirate kuhati odmah. Ali pritom gubi vlažnost i neće biti tako ukusno kada se ponovno zamrzne i otopi. Samo sirovo meso koje je ostalo u hladnjaku ili kuhano meso koje je stajalo samo nekoliko sati može se sigurno ponovno zamrznuti.
Mljeveno mljeveno meso ni u zamrzivaču ne može stajati predugo, jer gubi vlažnost, a time se narušava i kvaliteta okusa, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA), a prenosi Women's Day. U originalnom pakiranju može stajati do dva tjedna, a ako ga planirate čuvati dulje od toga, bilo bi dobro da to pakiranje omotate folijom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje. Dobro je, također, napisati na vrećicu i datum, kako biste točno znali do kada vrijedi. Također, USDA kaže da što ranije zamrznete govedinu, to bolje. Ako ga stavite u zamrzivač čim dođete iz trgovine, bit će svježije kada ga odmrznete nego da ste ga zamrznuli kasnije ili ako ste ga zamrznuli već kuhanog.
Postoji nekoliko načina za pravilno odmrzavanje mljevenog mesa, no nikada ga ne biste smjeli odmrzavati na kuhinjskoj plohi jer je na taj način meso izloženo štetnim bakterijama kroz dulje vrijeme. Umjesto toga, Nicoletti je za Food52 rekao da bi ljudi trebali staviti smrznutu govedinu u hladnjak preko noći da se postupno otopi (na donju policu kako biste spriječili curenje sokova na drugu hranu). Sigurno ga je držati u hladnjaku dva dana nakon što ga izvadite iz zamrzivača.
Sirova ili odmrznuta mljevena govedina nikada ne smije biti sluzava na dodir, prema Food Networku. Osim toga, trebali biste baciti mljeveno meso ako dobije miris. Mesar Cara Nicoletti rekla je za Food52 da "svježa govedina ima suptilan čist miris pomalo na željezo." Dakle, ako meso "vuče" na ribu, poput amonijaka ili sumpora, ili općenito samo jako miriše, vjerojatno ga više nije dobro jesti.
Ako ga morate brže otopiti, možete ga staviti u plastičnu vrećicu s patentnim zatvaračem i uroniti u hladnu vodu na jedan do tri sata ili dok se ne otopi. Nicoletti je rekao da se voda mijenja svakih 30 minuta kako bi ostala hladna. Prema USDA, također možete odmrzavati u mikrovalnoj pećnici. Govedina odmrznuta u vodi ili mikrovalnoj pećnici potrebno je kuhati odmah nakon odmrzavanja.
Boja može biti pokazatelj svježine, ali ne uvijek. Nicoletti je rekao da meso koje je bilo zamrznuto ponekad može promijeniti boju od crvene do smeđe-sive zbog nedostatka kisika ili ulaska kisika u zamrzivač, ali još uvijek može biti dobro za jelo. No ako vam je meso samo u hladnjaku i posmeđilo, vjerojatno više nije dobro, a miris i sluzav dodir to dodatno potvrđuju.
Smrznuto meso općenito je dobro neko vrijeme, ali nakupljanje ledenih kristala unutar pakiranja može značiti da je meso izgubilo vlagu. I dalje bi bilo sigurno za jelo, ali možda ne baš tako ukusno.
Mljeveno meso jedna je od namirnica kojima je Vlada ograničila cijenu pa bi mnogi mogli baš to meso čuvati u zalihama. No, pritom treba biti oprezan.