ZNAKOVI DA JE ZRELA / Kako odabrati najbolju lubenicu? Napravite ove četiri provjere dok ste u trgovini

Image
Foto: shutterstock

Lubenica je dobra za zdravlje srca, mršavljenje, jača imunosni sustav te pomaže koži u proizvodnji kolagena

25.6.2024.
13:01
shutterstock
VOYO logo

Lubenica je mnogima omiljena poslastica ili međuobrok, a u Hrvatskoj je poznata i kao čentrun, četrun, karputa i dinja. Kad vani udari žega, najbolje je posegnuti za crvenom, slasnom i hladnom lubenicom, jer ona sadrži obilje vode, čak 92 posto, pa tako doprinosi hidrataciji organizma.

Osim tekućinom, lubenica tijelo opskrbljuje i mnogim nutrijentima te ima ljekovita svojstva. Ona, naime, sadrži vitamine A, B6 i C te minerale poput kalija i magnezija. Također, bogata je antioksidansima poput likopena, pigmenta koji lubenici daje roza-crvenu boju, i beta-karotena, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MISTERIJ JE RIJEŠEN /

Sjemenke lubenice mogu proklijati u želucu? Stručnjaci napokon otkrili istinu te 'bapske priče'

Image
MISTERIJ JE RIJEŠEN /

Sjemenke lubenice mogu proklijati u želucu? Stručnjaci napokon otkrili istinu te 'bapske priče'

Lubenica je dobra za zdravlje srca, jača imunosni sustav te pomaže koži u proizvodnji kolagena, koji joj daje elastičnost i čvrstoću. Također, bogata je vlaknima, što pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava i sprečava zatvor.

Koliko lubenica ima kalorija?

Lubenica je vrlo niskokalorična namirnica. Ona, naime, na 100 grama sadrži oko 30 kalorija. Osim toga, visok sadržaj vode čini je dobrim izborom za one koji žele održavati ili smanjiti tjelesnu težinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uključivanje lubenice u prehranu može pridonijeti zdravlju zahvaljujući njenim hidratantnim, hranjivim i zaštitnim svojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li lubenica voće ili povrće?

Najčešća dvojba je je li lubenica voće ili povrće. No, ona je zapravo i jedno i drugo.

Botanički gledano, lubenica je voće. Pripada biljnoj porodici iz reda Cucurbitales, tikvovke, kojoj pripadaju i krastavci, tikve te bundeve. Lubenica se razvija iz cvijeta biljke i sadrži sjemenke, što je definira kao voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, u kulinarskom kontekstu, lubenica se može smatrati povrćem zbog svoje srodnosti s drugim povrćem i načina uzgoja. Ona, se naime uzgaja u povrtnjacima s drugim povrćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko lubenica može stajati u hladnjaku?

Koliko će lubenica biti dobra za jelo ako se čuva u hladnjaku ovisi o tome je li cijela ili narezana.

Cijela lubenica može stajati u hladnjaku do dva tjedna. Držite je u najhladnijem dijelu, daleko od vrata, gdje je temperatura najstabilnija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Narezana lubenica, pak, može trajati u hladnjaku do četiri dana. Važno je čuvati je na temperaturi ispod 4°C kako bi se spriječio rast bakterija. Također, treba biti pokrivena plastičnom folijom ili pohranjena u hermetički zatvorenoj posudi kako bi se spriječilo isušivanje i apsorpcija mirisa iz hladnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je lubenica zrela?

Koliko puta ste se našli pred gomilom lubenica u trgovini te niste znali kako izabrati onu zrelu i najbolju?! Postoji nekoliko znakova koji vam mogu u tome pomoći, a pri tome trebate obratiti pozornost na zvuk prilikom kucanja po lubenici, boju i izgled kore te oblik i težinu voća.

  • Kada kucnete po lubenici, trebala bi proizvoditi dubok, šuplji zvuk koji ukazuje da je unutrašnjost lubenice zrela i puna soka.
  • Zrela lubenica ima koru tamnozelene mat boje. Izbjegavajte one koje su sjajne, jer to može značiti da nisu potpuno zrele. Mjesto na kojem je bila u kontaktu s tlom treba biti jasno izraženo i žućkasto.
  • Zrela lubenica ima simetričan oblik.
  • Također, treba biti teška za svoju veličinu jer je puna vode. Usporedite nekoliko lubenica slične veličine i odaberite onu koja je najteža. Naravno, pod uvjetom da je uspješno prošla i gore opisane testove.

POGLEDAJTE VIDEO: Ostalo je nekoliko dana za ugovaranje dopuštenog prekoračenja minusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo