Play ponuda

TRIK STRUČNJAKA / Jeste li kupili čisto maslinovo ulje ili su vam podvalili? Evo kako provjeriti: 'Dvije su stvari karakteristične...'

Foto: shutterstock

Ako ste često u nedoumici koje maslinovo ulje kupiti i kako znati je li ono kvalitetno i čisto, uz pomoć ovoga jednostavnog trika lako ćete to prepoznati

10.2.2023.
6:57
shutterstock
Play ponuda

Iako većini sve boce maslinova ulja izgledaju isto i povjerovat ćete onomu što piše na etiketi, stručnjakinja za integrativnu prehranu dr. Courtney Swan kaže da kupovne marke ulja nisu ni blizu iste kvalitete, kao i da čak 75 do 80 posto proizvoda na policama trgovina nema veze s onim što na njima piše.

"Čak i ako na boci piše da je 100 posto maslinovo ulje, to ne mora nužno biti tako jer proizvođači i trgovci radi uštede često u maslinovo dodaju sojino ulje, ulje kanole i suncokretovo ulje", kaže stručnjakinja.

Izvor: Pixabay

Kako znati je li maslinovo ulje zaista čisto?

"Dvije su stvari karakteristične. Kada ga izlijete, treba biti baš tamnozelene boje, a kada ga probate, okus mu treba biti jako oštar", objašnjava Swan.

Iako je i dalje važno da na boci piše 100 posto maslinovo ulje, ne treba, napominje ona, svakom brendu vjerovati na riječ, stoga je dobro dodatno istražiti prije kupovine.

"Dobro maslinovo ulje ne poboljšava samo okus jela, već može tijekom godina poboljšati i zdravlje, s obzirom na to da je prepuno zdravih masnoća, antioksidansa i vitamina i znatno je manje prerađeno od mnogih drugih", zaključuje dr. Courtney Swan.

Play ponuda