POSEBAN DAN / Snižava tlak i kolesterol, ubrzava mršavljenje i radi čuda za crijeva: Evo zašto baš danas trebate pojesti - jabuku

Image
Foto: Pixabay

Svakog 21. listopada od 1990. godine obilježava se Svjetski dan jabuka

21.10.2022.
18:38
Pixabay
VOYO logo

Svi znamo za izreku "jedna jabuka na dan tjera doktora van". Jabuka je pojam zdravlja. Postoje svakakve jabuke - crvene, žute, zelene, kisele, slatke (čak oko osam tisuća sorti) i dostupne su tijekom cijele godine.

Image
Foto: Shutterstock

Svakog 21. listopada 1990. godine obilježava se Svjetski dan jabuka, a taj običaj je nastao u Velikoj Britaniji kako bi se javnost upoznala sa sortama, kulturom i povijesti ove voćke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo jedna jabuka srednje veličine od oko 200 grama sadrži 104, 28 grama ugljenih hidrata, pet grama vlakana, 10 posto dnevne vrijednosti vitamina C, šest posto dnevne vrijednosti bakra, pet posto dnevne vrijednosti kalcija, četiri posto dnevne vrijednosti vitamina K, a ista porcija osigurava od dva do pet posto dnevne doze vitamina E, B1 i BG. Jabuke su i bogat izvor polifenola, važne grupe antioksidansa, piše Telegraf.

Savjetuje se da jedete jabuke s korom jer ona sadrži polovicu vlakana i većinu polifenola. Puno je prednosti koje jabuka ima po zdravlje organizma, a ovo su samo neke od njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog njih gubite na težini

Jabuke su bogate vlaknima i vodom te pružaju osjećaj sitosti, što je od pomoći u mnogim strategijama za gubitak težine. To može dovesti do smanjenja unosa energije, pokazuju studije.

U jednoj studiji, jedenje cijelih jabuka povećalo je sitost do četiri sata duže od konzumiranja jednakih količina pirea ili soka od jabuke. Cijele jabuke smanjuju pražnjenje želudca, a istraživanja također sugeriraju da unos jabuke može značajno smanjiti indeks tjelesne mase (BMI), faktor rizika za srčana oboljenja u vezi s težinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UZ PRATNJU TRUBAČA JE STIGAO PO MLADENKU SA ZOLJOM! /

'Moglo je doći do tragedije da ju je ispalio iz drugog kuta'

Image
UZ PRATNJU TRUBAČA JE STIGAO PO MLADENKU SA ZOLJOM! /

'Moglo je doći do tragedije da ju je ispalio iz drugog kuta'

Pridonose zdravlju srca

Studije pokazuju da su jabuke u vezi s manjim rizikom srčanih bolesti. Jedan od razloga može biti taj što sadrže topljivost vlakna, koja pomažu u smanjenju nivoa kolesterola u krvi. Također, jabuke nude polifenole, a neki od njih, kao što je epikatehin, mogu sniziti krvni pritisak. Flavonoidi mogu pomoći u prevenciji srčanih bolesti snižavanjem krvnog pritiska, smanjenjem oksidacije LDL kolesterola i smanjenjem ateroskleroze.

Poboljšavaju zdravlje crijeva

Zahvaljujući pektinu, vrsti vlakana koja djeluje kao prebiotik, jabuke hrane crijevnu mikrobiotiku, dobre bakterije u crijevima, koje dalje utječu na opće strane organizma. S obzirom da se dijetalna vlakna ne mogu probaviti, pektin stiže do debelog crijeva netaknut, potiču rast dobrih bakterija. Posebno poboljšava odnos Bacteriodetes i Firmicutes, dve glavne vrste bakterija u crijevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo