Godinama stara debata oko toga gdje treba držati čokoladu konačno je dobila svoj zaključak. Dok jedni preferiraju staviti u hladnjak ono što ostane, drugima se to nikako ne sviđa jer onda bude pretvrda te je radije čuvaju u kuhinjskom ormariću. Koji je tim u pravu? Da vas odmah obradujemo, nema pravog ili krivog načina. Neće vam se ništa dogoditi ako jedete čokoladu na koji god način želite, ali stručnjaci su otkrili u kojoj je varijanti ona ukusnija.
Poseban sastojak
Ako je držite u hladnjaku, neće se otopiti i bit će hrskavija, ali čokolada koja stoji na sobnoj temperaturi ne gubi svoju kremastu teksturu i ne dobiva bijele mrlje na površini, koje su posljedica hlađenja. Ako vam i dalje nije jasno što je bolje, valja napomenuti da čokolada proizvedena u Australiji, primjerice, ima jedan poseban sastojak koji sprječava otapanje na velikim vrućinama. U drugim zemljama to nije potrebno jednostavno zato što se celzijusi ne penju u tolike visine.
"To je dokaz da čokoladu treba držati u kuhinjskom ormariću, problem riješen", zaključila je Angela Bishop iz Studija Ten. I prije je njuzelandski čokoladni ekspert Luke Owen Smith rekao za Stuff da čak ni po vrućem vremenu čokoladu ne valja držati u hladnjaku jer ona tamo postaje "tupa" i ne oslobađa okuse. Najbolje ju je čuvati na "hladnom, mračnom i suhom mjestu". Ako je temperatura toliko visoka da se čokolada topi, smijete je staviti u ladicu hladnjaka, ali je izvaditi na vrijeme da dođe sebi prije no što je krenete jesti.