Kruh je namirnica koja se u kućanstvima kupuje na tjednoj bazi, pa čak i češće. Bitan je dio prehrane stanovništva, no sve veća količina kruha završava u otpadu zbog njegovog kratkog roka trajanja. Mnogi se odlučuju za pohranjivanje kruha u hladnjak, a neki u posude. Međutim, stručnjakinja za otpad hrane Sophie Trueman, tvrdi da je najbolji način za čuvanje kruha platnena torba.
Kada se kruh čuva u vlažnom ili pretoplom okruženju, dolazi do stvaranja plijesni, što predstavlja rizik za osobe s respiratornim problemima i alergijama.
"Zapamtite, ako je kruh svježe napravljen, ne biste ga trebali čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi ostao u optimalnom stanju. Uvijek je najbolje pohraniti ga u košaricu za kruh ili platnenu torbu, tako da se ohladi na sobnoj temperaturi", objasnila je stručnjakinja. Ističe da hladnjak zapravo ubrzava proces stvaranja plijesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula škroba na nižim temperaturama.
Bolja opcija od hlađenja jest zamrzavanje, koje može zadržati svježinu kruha po nekoliko dana. Prije jela pustite kruh da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga na nekoliko minuta u pećnicu.
Još jedno idealno mjesto je kutija za kruh ili hladan i suh ormarić, gdje je zaštićen od glavnih uzročnika kvarenja kruha, topline i vlage.
POGLEDAJTE VIDEO: U Crikvenici povratak u prošlost! Održava se manifestacija 'Moja mala kala' u samom centru