Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.
U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.
Dalmatinska pašticada
U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za dalmatinsku pašticadu.
Sastojci za 10 osoba
- 1,60 kg goveđeg buta
- 15 dag suhe slanine
- 15 dag masti
- 40 dag povrća za juhu (mrkva, celer, peršinov korijen)
- 1 veća glavica luka
- 2 dl prošeka ili zašećerenog crnog vina
- 1 žličica umaka od rajčice
- muškatni oraščić, 5-6 klinčića
- sol, papar u zrnu, ocat
Priprema
Lijep komad goveđeg buta operemo, očistimo od kožica i ovijemo slaninom, režnjevima češnjaka i klinčićima. Tako priređeno meso treba odležati kroz noć u dobrom vinskom octu. Ujutro ga izvadimo, ocijedimo i pržimo na masti dok sa svih strana ne požuti. Zatim ga premjestimo u drugu zdjelu i na tom ulju ispržimo sjeckano povrće. Kad povrće povene, vratimo meso, solimo, paprimo i sve zajedno pokriveno pirjamo. Naribamo malo muškatnog oraščića i zalijemo prošekom ili zašećerenim crnim vinom. U prošeku razmutimo umak od rajčice.
Kad sve dobro prokuha, dolijemo juhom ili vodom da meso bude pokriveno. Pašticada mora krčkati na laganoj vatri najmanje tri sata. Kad meso sasvim omekša, izvadimo ga, narežemo oštrim nožem na tanke ploške, složimo u drugu zdjelu, prelijemo pasiranim umakom i pirjamo još pola sata. Na kraju još zakiselimo octom po ukusu.
Uz pašticadu obavezno poslužimo njoke ili domaću tjesteninu.
Pašticada