OKUSI JUGOSLAVIJE / Gljive su u to doba bile neizostavan dio kuhinje: Donosimo klasičan recept sa smrčcima iz stare kuharice

Image
Foto: Net.hr

Vrijeme je proljetnih gljiva, a kako biste promijenili svoj meni, donosimo vam jedan stari jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima

30.3.2023.
12:41
Net.hr
VOYO logo

Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Kako su mnogi imali svoje životinje i meso, znali su da jedu zdravo, a mesnih jela i jela s gljivama se jelo više nego danas. Brojni Hrvati su prestali uzgajati životinje, a cijene mesa u prodavaonicama i mesnicama su drastično skočile. Moglo bi se reći da danas čak i piletinu mogu jesti samo oni dubljeg džepa.

U ovo doba inflacije primorani smo pripaziti na budžet pri kupovini namirnica pa se moramo 'okrenuti' jeftinijim opcijama jela. Svi se dobro sjećamo što su naše bake, djedovi, majke i očevi ukusno kuhali, a mi vam u novom serijalu 'Okusi Jugoslavije' svaki dan donosimo jedan recept koji smo iskopali u starim kuharicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjestenina sa smrčcima

U današnjem prilogu vam donosimo jugoslavenski recept za tjesteninu sa smrčcima.

Image
Foto: Net.hr
Image
Foto: Net.hr

Sastojci

  • 300 g smrčaka
  • 300 g tjestenine
  • 150 g govedine
  • 100 g sušene svinjetine
  • 70 g maslaca
  • 1 žlica rezanog celera
  • 1/2 glavice luka
  • 1 mrkva, 2 žlice peršina
  • 1 dl mlijeka
  • 2 dl vrhnja
  • ribani parmezan
  • sol
Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Priprema

Smrčke očistimo i izrežemo na rezance. Na 1/3 maslaca popržimo usitnjen luk, mrkvu, celer i peršin, zalijemo s mlijekom, dodamo sol, na kockice izrezanu govedinu i sve pirjamo oko 20 minuta. Dodamo gljive i pirjamo daljnjih dvadesetak minuta. U međuvremenu tjesteninu prokuhamo u slanoj vodi. Vatrostalnu posudu premazanu maslacem punimo prvo slojem tjestenine, zatim slojem gljiva kojeg pospemo parmezanom, pokrijemo na listiće izrezanim suhim mesom i komadićima maslaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OKUSI JUGOSLAVIJE /

Ona je kraljica sarma, znamo da je obožavate: Donosimo recept star 40 godina iz jugoslavenske kuharice

Na kraju sve pokrijemo drugim slojem tjestenine, prelijemo vrhnjem i pečemo u pećnici pola sata.

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo