Svježa riba bogata je nutrijentima poput omega-3 masnih kiselina, vitamina D i proteina, što je čini ključnom namirnicom za očuvanje zdravlja. Redovita konzumacija ribe pridonosi smanjenju rizika od srčanih bolesti, poboljšava funkciju mozga i jača imunitet.
Zdravstveni stručnjaci preporučuju jesti ribu najmanje dva puta tjedno kako bi se osigurale potrebne hranjive tvari. Osim što je ukusna, riba pozitivno utječe na mentalno zdravlje, smanjujući simptome depresije i anksioznosti. Biranje svježe ribe važno je kako bi se osigurala njena nutritivna vrijednost i izbjegli potencijalni zdravstveni rizici povezani sa starom ribom.
Kako prepoznati svježu ribu?
Pravilna priprema i redovita konzumacija ribe može dugoročno unaprijediti zdravlje i poboljšati kvalitetu života.
Prije nego što u žurbi kupite ribu, dobro je znati koji znakovi ukazuju da je ona zapravo svježa. Prvo trebate procijeniti njenu kožu. Što je pigmentacija na koži bljeđa i bez sjaja, to je riba starija.
"Riba mora biti pokrivena sa sluzi neutralnog mirisa, ljuske moraju biti crvene i krvave, oči moraju biti staklaste i ispupčene, a ako su udubljene, riba nije svježa. Najjednostavnije je pritisnuti trbušni dio ribe, ako se vrati mišićno tkivo, riba je dobre kvalitete", rekao je Branko Velebit, piše Najžena.
POGLEDAJTE VIDEO: Ovo je riba koja se pretvara da je prava riba: Znanstvenici je šalju u dubine s posebnim zadatkom