SASVIM SLUČAJNO JE ISTE BOJE / Crvena tekućina koju vidite u pakiranju sirovog mesa uopće nije krv, evo o čemu je zapravo riječ

Crvena tekućina koja izlazi iz sirovog mesa je zapravo mješavina vode i mioglobina – proteina koji dovodi kisik do svih stanica mišića

24.11.2021.
13:55
Shutterstock

Iako bi gosti mogli misliti da je naručivanje "krvavog" odreska u restoranu pravilan način naručivanja, to je zapravo netočno kao izjava. Crvena tekućina koja curi iz mesa i upija se u njegovo pakiranje zapravo uopće nije krv.

Crvena tekućina je zapravo mješavina vode i mioglobina – proteina koji dovodi kisik do svih stanica mišića. Tijekom prerađivanja hrane većina krvi biva odstranjena od sirovog mesa za prodaju. U mišićnim stanicama zadržava se taj protein o čijoj prisutnosti u mesu ovisi i njegova boja, piše IFL science.

Što je mioglobin?

Mioglobin je protein koji se veže na željezo i kisik, a nalazi se u srčanim i skeletnim mišićima većine kralježnjaka i gotovo svih sisavaca. To uključuje krave, svinje i ovce koje se široko konzumiraju diljem svijeta.

Kada se meso zamrzne, voda koja se nalazi u njemu (ne zaboravite da je naše vlastito meso 76 posto vode) pretvara se u kristale leda. Prilikom mijenjanja stanja materije, voda se širi i razvija šiljaste rubove, što reže mišićne stanice.

Zašto je crvene boje ako nije krv?

Kad se gore spomenuti kristali leda kasnije odlede, voda istječe iz mesa s malo mioglobina. Budući da je protein koji se veže na željezo i kisik, mioglobin sa sobom donosi onu krvavocrvenu boju koju povezujemo s krvlju. To također objašnjava zašto se čini da se odresci skupljaju dok su kuhani jer proteini gube svoju sposobnost zadržavanja vode i više vode istječe iz mioglobina.

Dok bi svježi komadi mesa iz farmerske trgovine ili tržnice mogli imati malu količinu prave krvi koja curi iz njih, životinjski leševi iskrvare nakon što su ubijeni, pri čemu se velika većina uklanja iz tijela. Meso kupljeno u većim trgovinama obično ima neki način da putuje i da preživi put bez da se pokvari, zamrzava se i odmrzava. Zbog toga pakiranje mesa često dolazi zajedno s papirnatim ručnikom za upijanje tog soka mioglobina.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali