Ako si za vikend želite priuštiti preukusan obrok pun okusa i aroma mesa i povrća, onda je idealno rješenje za vas poznati britanski specijalitet - pastirska pita.
Pire krumpir, meso i povrće zapečeni u pečnici daju eksploziju okusa, a za pripremu ove verzije pastirske pite koju vam donosimo bit će vam potrebno oko sat vremena pripreme.
Evo što će vam sve trebati i kako se priprema, a kad je ispečete, vaši će ukućani biti presretni i uvjerene smo da će s tanjura nestati u trenu.
Sastojci za mesni dio:
- jedna žlica maslinovog ulja
- pola kilograma mljevene junetine ili govedine
- jedan veliki luk nasjeckan na sitne komade
- jedan češanj češnjaka također sitno nesjeckan
- pola žličice mljevene, slatke crvene paprike
- dvije žlice Worcestershire umaka (možete ga pronaći kod nas u trgovinama, ali ako ga ne nađete nije obavezno)
- 50 grama mješavine za krem juhu (od poriluka, gljiva, šparoga - po ukusu)
- 200 mililitara junećeg/goveđeg temeljca
- oko pola kilograma smrznute mješavine povrća po želji (mrkva + grašak + kukuruz - najčešća kombinacija)
- sol i papar po želji
Sastojci za pire krumpir:
- šest većih krumpira - ogulite ih i narežite na kocke
- četiri žlice maslaca
- oko 150 mililitara mlijeka
- 25 grama naribanog parmezana
- sol i papar
- jedna žlica nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Za početak nasjeckane krumpire stavite kuhati, a za to vrijeme pripremajte mješavinu od mesa i povrća.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte mljeveno meso te ga pustite da se krčka oko pet minuta, a cijelo ga to vrijeme mješajte i dodatno usitnjavajte kuhačom. Zatim dodajte luk i češnjak i pustite da se sve zajedni krčka još otprilike tri minute.
U tavu zatim dodajte mljevenu crvenu papriku, mješavinu za krem juhu, Worcestershire umak i temeljac te sve dobro promiješajte. Zatim dodajte smrznutu mješavinu povrća i ostavite da se kuha nekoliko minuta. Zatim tavu maknite s vatre i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
Zatim se bacite na pripremu pire krumpira. Ocijedite skuhane krumpire i dodajte u veći lonac ili posudu. Dodajte omekšani maslac i usitnite krumpire štapnim mikserom ili ručno, a zatim dodajte parmezan, mlijeko, sol i papar te još malo miksajte.
Prebacite pripremljeno meso i povrće u posudu za pečenje, na vrh dodajte pire krumpir i rasporedite ga ravnomjerno pomoću žlice. Zatim vilicom prođite po krumpiru za završni tač te dodajte nasjeckani peršin. Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu na oko 40 minuta, dok vrh pite ne poprimi zlatno-smeđu boju. Prije posluživanja dodajte još malo nasjeckanog peršina i papra i uživajte! Dobar tek :)