Vafli su izvrstan izbor za one dane kada se želimo ujutro razmaziti. Po okusu i sastojcima slični su američkoj verziji palačinki, a njihova značajka je reljefna površina koja se izrađuje uz pomoć posebne posude za pečenje vafli.
Za njihovu pripremu možemo koristiti malo gušću smjesu za palačinke, ponegdje se pripremaju i od boljeg tijesta s kvascem. No posebno dobri vafli, lagani i pahuljasti, oni su u čiju smjesu dodajemo snijeg od bjelanjaka, otopimo maslac u mlakom mlijeku i brašnu dodamo prašak za pecivo.
Osim slatkih varijanti možete ih poslužiti i uz grčki jogurt.
Recept za belgijske vafle
Belgijski vafli sastojci:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- 170 g brašna
- čajna žličica praška za pecivo
- 1,5 žica šećera
- prstohvat soli
- čajna žličica mljevenog cimeta (ili količina po želji)
- 1 veliko jaje
- 250 ml mlijeka
- 50 g maslaca, narezanog na kockice
- pola čajne žličice ekstrakta vanilije
- maslac ili malo ulja za podmazivanje

Foto: Pexels
Belgijski vafli postupak pripreme:
- Zagrijte mlijeko dok ne postane mlako. Dodajte maslac i pustite da se otopi u toplom mlijeku.
- Brašno i prašak za pecivo prosijte u zdjelu. Dodajte sol, šećer i po želji mljeveni cimet i dobro promiješajte sastojke.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
- Žumanjke pomiješajte s mješavinom mlijeka i maslaca i ekstraktom vanilije. Smjesu izlijte u zdjelu sa suhim sastojcima i sve dobro promiješajte kako biste dobili jednoličnu masu bez grudica. Lagano i postepeno umiješajte snijeg od bjelanjaka.
- Zagrijte posudu (ili aparat) za pečenje vafla i tanko je premažite otopljenim maslacem ili uljem (poslužite se kuhinjskom četkom). Ulijte dovoljno tijesta da prekrije dno. Zatvorite i pecite vafle oko četiri do šest minuta dok ne porumene.
- Pečeni vafl izvadite i poslužite na tanjuru. Postupak ponavljajte dok vam ne ponestane smjese.
- Pečene vafle prelijte po želji javorovim sirupom ili medom, poslužite sa svježim voćem ili džemom, piše Okusno je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa